Aktor Per Morten Schjetne la i dag mandag ned påstand om at en drapstiltalt 27-åring fra Melhus skal dømmes til forvaring i 15 år etter drapet på Råger Holte. Minstetida er 10 år ifølge aktors påstand. Maksimaltida er 21 år for forsettlig drap. Aktor sier i retten at i praksis vil en forvaringsdom være en livstidsdom fordi påtalemyndigheten kan be om forlengelse når en viss tid av straffen er sonet.

Som begrunnelse for forvaringsdom, har aktor vist til sakkyndiges uttalelse om at det er høy risiko for nye voldshandlinger og en tidligere voldsdom.

- Brutalt drap

- Dette er et brutalt drap og et drap som er begått med en voldsom råskap, sa aktor i prosedyren.

Aktor mener at Holte har fått 100-150 stikk, og at det må ha tatt 5-8 minutter å utføre stikkene om en antar at det tok tre sekunder mellom hvert stikk. Noen momenter i formildende retning har ikke aktor funnet.

16 punkter

I prosedyren har aktor Schjetne lagt fram 16 punkter han mener er avgjørende for at han mener tiltalte er skyld i at Råger Holte (38) ble drept. Blant punktene er funn av DNA fra tiltalte på slira og knivskaftet til bajonetten som påtalemyndigheten mener er drapsvåpenet. Dessuten er både tiltaltes klær blitt trukket fram av aktor, og da den omtalte ullgenseren, ei boblejakke og sokker. Politiet mener at tiltalte vasket klær hos Holte før tiltalte dro derfra tirsdag 24. januar rett før klokka 08.

Videre mener aktor at tiltalte synes det var for sterkt å se kompisen ligge død at han la en hundeseng og et flagg over Holte. Da politiet spurte tiltalte om flagget i et avhør, skal tiltalte ha forlatt avhøret.

Aktor mener at tiltalte senere sendte melding til kompisen for å skaffe seg et alibi.

27-åringen er tiltalt for å ha drept kompisen Råger Holte (38) med over 100 bajonettstikk. Ifølge patologen ble Holte stukket også etter at han var død. Antall stikk var så høyt at patologen ga opp å telle dem. Det var 25. januar at Holte ble funnet død i hjemmet sitt på Ler. Holte leide en kommunal bolig, og hadde flyttet inn høsten 2016.

Tiltalte ringte og sendte sms til sin mor 40 ganger, og tiltaltes mor har forklart i retten at hun hørte Råger Holte på mobilsvareren.

Aktor mener det ikke er mulig fordi den første kontakten med tiltaltes mor var etter at tiltalte var observert av et vitne mens han gikk langs Fremovegen på vei mot Ler sentrum.

Motivet for drapet skal ifølge aktor, ha vært at tiltalte ble sint over en tilnærmelse Holte skal ha gjort. Holte var åpent homofil.

Kan ha kjempet imot

Ifølge aktor forsøkte Holte å kjempe mot drapsmannen, og aktor viser til at Holte hadde avvergingsskader på armene. Bajonetten mener påtalemyndigheten tilhørte Holte, og er det eneste mulige drapsvåpenet. Dette var en knivlignende gjenstand med dobbelt egg. På bajonetten er det ikke funnet fingeravtrykk fra tiltalte, men aktor mener det ikke er tellende. Aktor mener at det skjedde noe i vennskapsforholdet som førte til en konflikt, og at bajonetten ulykksalig nok var i nærheten. Begge skal ha vært ruset.

Aktor har vist til en rekke DNA-funn fra tiltalte, og mener at selv om tiltalte oppholdt seg i huset fra søndag til tirsdag, er det DNA-funn som påtalemyndigheten mener knytter tiltalte til drapet.Tiltalte har forklart at det oppsto en slåsskamp - vikingkamp -, og at det er årsaken til at også tiltalte fikk skader i ansiktet. Tiltalte har forklart at Holte og han skiltes som venner etter slåsskampen, og at han dro til hjemstedet etterpå.

I retten fortalte aktor at det har vært en omfattene kartlegging av elektroniske spor for å se om det er en mulig ukjent gjerningsmann.

27-åringen ble pågrepet av politiet 25. januar, og hadde først status som vitne før han ble siktet for drap.

I tillegg er han tiltalt for å ha sparket fastlegen, ha slått til en medinnsatt og for å ha truet politifolk. For disse punktene mener aktor at dersom tiltalte bare skal straffes for dette, vil aktors påstand være fengsel i 6-8 måneder. Aktor har vist til at tiltalte tidligere er dømt for vold.

Bistandsadvokat Mette Skoklefald har lagt ned påstand om at tiltalte skal betale et erstatningskrav på 249.000 kroner til avdødes mor, og hun har vist til utgifter mor har hatt og det tapet hun har hatt ved å miste sitt eneste barn.

Mener han er uskyldig

Forsvarerne Arve Opdahl og Christian Wiig holder også prosedyrer,og varsler at de vil be om at tiltalte skal frikjennes. 27-åringen har ikke erkjent straffeskyld, og mener at han er uskyldig. Han har ikke villet si noe til retten.

- Han har ikke drept Råger Holte, har ikke vært til stede da Holte ble drept og vet ikke hvem som drepte Holte, sa forsvarer Arve Opdahl i sin prosedyre.

Når det gjelder den omtalte ullgenseren av merket Ulvang, sier Opdahl at det er litt merkelig at noen skulle vaske en ullgenser etter et drap og ta den på seg igjen.

Vitner

Videre mener Opdahl at det må legges vekt på de observasjoner vitner har gjort, og at et vitnes forklaring kan tyde på at Råger Holte var i live på tirsdag. Forsvareren har sagt at tegn tydet på at Holte ventet annet besøk enn av tiltalte. Når det gjelder 43-åringen som politiet pågrep, mener forsvareren at denne personen fortsatt er interessant. Opdahl har også vist til avisbudets observasjon av en person som gikk i nærheten av huset natt til tirsdag, og at avisbudet så to personer inne i huset tidlig på natt til tirsdag.

Forsvarerne har vært opptatt av det såkalte hundebeviset, og Opdahl har reist spørsmålet om det var mulig for de to hundene å holde ut å være i huset så mange timer uten å forsøke å komme seg ut fordi de var desperate. Ifølge forsvarerne kunne den ene hunden åpne døra og dermed kunne "labbe seg ut".

Ett annet moment Opdahl har tatt fram, er at tiltalte gikk langs veien ned til Ler sentrum og tok rutebussen hjem etter å ha ventet ved butikken og minibanken.

- Hvis han hadde gjort noe galt, kunne han ha stjålet seg en sykkel og forsvunnet ut i mørket, sa Opdahl.

Forsvarer Christian Wiig har blant annet tatt for seg usikkerheten om dødstidspunktet, og har sagt at forsvarerne tror drapet skjedde senere enn aktor har nevnt.

Påstanden til forsvarerne er at tiltalte skal frifinnes. Videre har forsvarer Opdahl sagt at subsidiært skal tiltalte dømmes til å betale en erstatning på maksimalt 100.000 kroner samt utgifter til begravelsen.

Dommer Eirik Lereim spurte tiltalte om han ville komme med en sluttbemerkning,og det ønsket tiltalte ikke.

Dommen faller fredag.

Mange publikummere er i rettssalen for å høre på prosedyrene.

Aktor Per Morten Schjetne.
Aktor Per Morten Schjetne i en pause under rettssaken i forrige uke samt forsvarerne Arve Opdahl og Christian Wiig samt tiltalte. Bildet er gjengitt med samtykke fra tiltalte.