Et og annet stikk satte Moen, både mot Orkdal og Fylkesmannen, uten at han dro det så langt, da han fortalte om næringssatsingen under Gauldalskonferansen på Støren torsdag.

– Støren er midt i smørøyet. All varetransport som går inn til Midt-Norge og Nord-Norge går gjennom Støren. Rørosbanen, Dovrebanen og E6 går her, og fylkesvei 30 starter her.

– Styrker også utkantene

Moen understreket at de har den fremtidsrettede og bærekraftige løsningen for nytt næringsareal: De går opp av dalbunnen, og bruker ikke dyrka mark. Arealet på myra er på 8000 dekar totalt, som tilsvarer hele Trondheim sentrum. Til nå er 275 dekar lagt ut. De vil også skape boligområder her.

– Hvorfor har vi så stort fokus på Støren? Det at vi styrker Støren, vil også styrke utkantene som Soknedal, Budal og Singsås, sa Moen.

Han la trykk på at dette må jobbes med både hos kommunen, politikere og næringslivet i årene som kommer.

– Vi planlegger for suksess, og vi har tro på den suksessen. Jeg synes det er fryktelig spennende.

Rekordregulering

Sammen med Næringsforeningen i kommunen (NiT), har kommunen nå en langsiktig plan om å bli selve næringskommunen i Trøndelag, med utviklingen av Støren næringsområde. Det startet da Norsk Kylling vedtok at de skal bygge ny fabrikk. Kommunen jobbet frem reguleringen av området i rekordfart. Likevel endte det på verst tenkelige måte: Norsk Kylling valgte seg Orkdal, og satte hjemkommunen Midtre Gauldal nederst. Når Fylkesmannen i tillegg snudde, og godkjente bruken av dyrka mark i Orkdal, virker det som spikeren er satt inn i den kista for Midtre Gauldals del.

Sivert Moen og næringsforeningen nekter å la dette stoppe utviklingen. De har hele tiden hatt mål om å lokke til seg annet næringsliv til Støren.

Tidligere Trondheimspolitiker Yngve Brox har jobbet med kommunen og NiT i arbeidet med satsingen på næringsarealet. Han snakket også under konferansen, og ga gode skussmål til kommunen og satsingen.

IMPONERT: Tidligere politiker Yngve Brox sa han aldri har opplevd et sånt tempo som Midtre Gauldal holdt, da de regulerte næringsarealet for å komme Norsk Kylling i møte. Han mener kommunen absolutt skal fortsette, og at de vil lykkes med satsingen hvis de holder fokus og gjennomfører.

– Sjokkartet

– Det var en nesten sjokkartet opplevelse å se en kommune som jobbet så raskt med reguleringsplanen, og en ordfører som så tydelig visste hva og hvor han vil, skrøt Brox.

Han sendte også et stikk til nabokommunen Melhus, som ifølge ham ikke er i nærheten av å ha en slik offensiv næringsholdning. Ei heller Skaun, som har sagt at de satser på bolig, og ikke å bygge ut næringsområder.

– Dette gir et rom for Midtre Gauldal.

Brox fortalte også om sammenslåingen av trøndelagsfylkene, og deres uttalte strategi om at hovedaksen vil gå fra Orkdal til Verdal. Da vil Melhus og Støren ses på som utkant.

– Er det da håpløst? Heldigvis kommer det ny E6. Det åpner helt nye muligheter. Det vi vet, er at veiutbygginger åpner helt nye muligheter ingen så før. Med ny E6 blir dere på en helt annen måte en integrert del av Trondheim. Det at Fylkestinget tror at fortida er det samme som fremtida, er ikke sånn det er, sa Brox.