I Sør-Trøndelag tingrett legger politioverbetjent Eskild Røen fra Trøndelag politidistrikt fram de elektroniske sporene politiet har hentet inn for å klarlegge bevegelsene rundt åstedet der Råger Holte (38) ble funnet drept.

Ulike kilder

Sporene er bilder fra kameraovervåkning på busser, Coop Prix Ler, Coop Lundamo og utenfor minibanken på Ler, og fra flere mobiltelefoner.

Et bilde fra overvåkningskameraet på Coop Prix Ler mandag 23. januar klokka 22.18 er siste kjente observasjon av Råger Holte.

Mobildekninga ved boligen Råger Holte leide på Ler, er dårlig. Politiet har imidlertid sett at den tiltalte 27-åringens mobiltelefon har slått inn på tre basestasjoner i nærområdet. Ifølge politiet var 27-åringen i hjemmet til Holte fra søndag til tirsdag morgen. Rundt klokka 08 tirsdag 24. januar ble den drapstiltalte registrert på Coop Prix Ler, og et overvåkningskamera har fanget opp at den 27-åringen fikk en refleks av en kvinne utenfor butikken. I samme tid sendte 27-åringen tekstmelding til Råger Holte med spørsmål om "koss gikk d?" Det sto også noe mer i meldinga, og den drapstiltalte nevner også at han er på butikken.

Andre som ble pågrepet

27-åringen benekter at han har noe med drapet å gjøre, og politiet har innhentet spor etter mobiltelefoner fra andre personer. Den ene som ble pågrepet, dro til Tynset og ble sjekket ut av saken. Den andre, en 43-åring, er også sjekket og han ble også pågrepet. Etter ei uke i varetekt ble 43-åringen løslatt, og aktor Per Morten Schjetne mener at 43-åringen ikke har gjort noe straffbart.

Ifølge politiets kartlegging, ringte den drapstiltalte 27-åringen 40 ganger til sin mor, og han ringte også sin bestemor. Han var også i kontakt med Holtes mor, og skrev i tekstmelding tirsdag 24. januar klokka 20.22 at mobilen til Råger Holte ikke funket. Mor til Råger Holte sendte om ettermiddagen onsdag 25. januar melding til den drapstiltalte der det sto at Råger var død. Til det svarte den drapstiltalte at han trodde Holte hadde tatt en overdose.

Politiet rakk ikke å sikre seg mobilsvarmeldinger fra tiltalte fordi de var borte før de rakk å høre på dem. Mobilselskapet har opplyst at mobilsvarmeldinger slettes etter fire dager om de er åpnet, mens de slettes etter sju dager om de er uåpnet.

Melhus lensmannskontor ringte flere ganger til 27-åringen før de fikk kontakt med ham. Den drapstiltalte ble pågrepet av politiet på Lundamo, og har siden sittet i varetekt.

I retten har ikke 27-åringen villet si noe, men samtaler lavmælt med forsvarerne underveis.

43-åringen

43-åringen som ble pågrepet og siktet, har forklart seg i retten og sier gjentatte ganger at han ikke husker fordi det er gått så lang tid. Han kjørte Holte og den drapstiltalte til Buvika søndagen før drapet, men har i retten ikke villet fortelle hva de gjorde der. Politiet har beslaglagt to mobiler som tilhørte Råger Holte hos 43-åringen, og han har forklart at han skulle reparere dem fordi skjermen var knust. Tirsdag 24. januar om ettermiddagen, dro han til Holte for å levere en av mobiltelefonene, og fortalte i retten at ingen åpnet da han ringte på og banket på døra. Ifølge 43-åringen var det mørkt i huset og ingen hunder bjeffet. Han forklarte at han ikke tok i dørklinka for å se døra var åpen.

Når det gjelder det omtalte flagget som ble funnet på Råger Holte da han ble funnet død, sier 43-åringen at han ikke har sett flagget verken ute eller inne.

I retten er det også lagt fram spor når det gjelder episoden helga før Råger Holte ble drept. Da var det en voldsepisode i hjemmet til Holte der tre ble siktet. Flere ble skadet, og en av dem var Holte som da et kutt i hodet. 43-åringen var ikke involvert i denne episoden.

Mange knivstikk

25. januar ble Råger Holte funnet død i hjemmet sitt på Ler. Ifølge patolog Harald Aarset var Holte påført så mange bajonettstikk at de ikke var blitt talt opp. Tiltalen lyder på over 100 stikk med bajonetten. Patologen sa i retten før helga at noen av stikkene kan ha blitt påført Holte etter at han var død eller mens han var dødende.

Når Råger Holte døde, var også et tema under rettssakens første uke, og de to sakkyndige er uenige om hvilket tidsrom som er aktuelt. Forsvarernes sakkyndige som også er godkjent av retten, Bjørnar Olaisen, mener tidsrommet kan strekke seg fra mandag 23. januar klokka 22 til tirsdag kveld, mens hadde en rettsmedisiner blitt tilkalt til åstedet, kunne et mer eksakt dødstidspunkt har vært fastsatt, opplyste førsteamanuensis og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen fra Rettsmedisinsk institutt. Trøndelag har ikke rettsmedisiner, forklarte Stray-Pedersen til retten. Stray-Pedersen undersøkte øyevæske hos Råger Holte, og kom fram til at han døde før klokka 11.30 tirsdag 24. januar.

Kartlegging av elektroniske spor ble også benyttet i melhusdrapssaken, og blant annet brukte politiet bevis fra datanettverk og overvåkningskamera.

F.v. bistandsadvokat Mette Skoklefald, aktor Per Morten Schjetne og forsvarerne Christian Wiig og Arve Opdahl.
Politioverbetjent Eskild Røen fra Trøndelag politidistrikt orienterte om elektroniske spor.
Aktor Per Morten Schjetne, bistandsadvokat Mette Skoklefald og dommer Eirik Lereim.