De har funnet 3000 år gamle graver, begravd under det som trolig har vært et forhistorisk leirras. Leira har lagt seg som et lokk over gravene. Dermed er også det de har funnet veldig godt bevart.

Les: Nye Veier stiller ultimatum

Gravrøys og kamre

Funnene ble entusiastisk presentert under en pressekonferanse ved småbruket Sandbrautet på Lundamo mandag. Mens arkeologene fingravde med sine små hakker, og gravemaskina durte i bakgrunnen, presenterte NTNU Vitenskapsmuseet det de har funnet.

De har funnet en stor gravrøys på ni meter i diameter, og flere mindre steinsatte kamre. Også disse er graver. Dette er de eldste funnene som er gjort i Melhus, og også et av de eldste i hele Trøndelag.

- Tidligere har vi funnet bosettingsspor fra jernalderen i Gauldalen. Her går vi enda lenger tilbake, til yngre bronsealder. Det vil si fra 1100 - 500 før Kristus, fortalte Merethe Moe Henriksen som er prosjektleder fra NTNU.

Et slik forseggjort gravsted tyder ifølge Henriksen på at her ble et veldig betydningsfullt menneske gravlagt.

Leirraset har de ikke datert, men de tror det kan ha gått i forhistorisk tid. Kanskje kort tid etter at disse gravplassene ble bygd. Det gjør også at funnene er ekstra godt bevarte.

Beinrester

Rett ved røysa, ar de funnet tre steinkamre, som var en vanlig gravskikk i bronsealderen.

- Dette var enkle branngraver, hvor vi har funnet rester av kull og brente bein, fortalte Henriksen.

Mest sannsynlig har beinrestene blitt satt ned i en type urne, kanskje av organisk materiale ettersom det ikke er spor etter dem i dag.

- Vi finner ikke så mye bein. Mye tyder på at de er blitt hardt brent, slik at det meste av beinmassen er oppsmuldret.

De har også funnet del av en helle med innrissede figurer inntil den store røysa. Det er risset inn et fotmerke, og flere skålgroper på hellen. Den er brukket i to, og de håper å finne den andre delen, når de graver videre på området.

Funnet er gjort i under arkelogiske undersøkelser i forbindelse med E6-utbyggingen som skal komme mellom Melhus og Ulsberg. Det er arkeologer fra NTNU som gjør utgravningene på oppdrag fra Nye Veier AS. Veitraseen på ny E6 vil gå akkurat her.

Støpeform til økser

De har også funnet en støpeform av kleberstein, som ble brukt til å støpe økser av bronse. Arkeologene har flere teorier på hvorfor de har funnet støpeformen akkurat her på gravstedet: Den kan ha blitt nedlagt som gravgods. Men det kan også indikere at støpning av bronsegjenstander har blitt gjort i dette området.

Det som gjør arkeologene enda mer yre, er at det i Hegra på Stjørdal ble det gjort et stort funn i april. Her fant de bronseøkser av nettopp samme type som denne støpeformen indikerer. Det kan bety at det har vært kontakt mellom Stjørdal og Melhus på denne tiden.

- Dette er veldig spennende, sa Henriksen.

Arkeolog Ruth Iren Øien regner med hun skal sitte på kne og grave i en ukes tid, på et funnsted nede mot elva. Her har de funnet flere skråstilte heller som står oppstilt i en mindre sirkel, omtrent én meter i diameter.

- Det kan være en ovnstype. Det kan også være en grav. Det vet vi ikke ennå, det får vi se.

- Mer enn sagabygd

- Dette er veldig spennende. Så vidt jeg vet har vi fra før funn fra jernalderen i Melhus. Vi ser at Melhus er mye mer enn ei sagabygd også, sa en interessert ordfører Gunnar Krogstad.

Han ser også at uten E6-bygging; ingen utgravinger.

- Det er vel sånn at nesten uansett hvor du setter spaden i dalbunnen i Gauldalen, vil du finne noe. Vi kan jo ikke grave opp alt. Men at vi har dette systemet, er veldig bra.

Lars Bjørgaard, fra Nye Veier synes funnet er spennende. Og sier at denne typen arbeid ikke forsinker bygging av ny vei. Arkeologene skal være ferdig med arbeidet ved Sandbrauta til neste år. Ingenting ved trasévalget endres. Funnene skal dokumenteres og fjernes før asfalten klaskes på.