– 50 prosent av dem som går på kortkurs i folkehøgskolene, er over 50 å og 30 prosent er over 60 år. Disse er ikke målgruppa. Derfor vil regjeringa kutte 25 millioner kroner til folkehøgskolene, og dette stiller jeg meg bak, sier stortingsrepresentant Guro Angell Gimse (H).

Kortkurs og andreår

Høyre har fått pepper etter forslaget om å kutte 36 millioner kroner i støtten til folkehøgskolene i forslag til statsbudsjett. Stortingsrepresentant Gimse mener at det har væt en satsing på folkehøgskolene med en økning fra 700 millioner kroner i 2013 til forslaget om 820 millioner kroner for 2018. Det foreslåtte kuttet på 36 millioner kroner gjelder kortkurs og andreårskurs.

Flere folkehøgskoler finansierer drifta ved å ha kortkurs, og noen skoler gir elever muligheten til enten å gå på et toårig tilbud eller at de kan søke seg til en annen linje ved skolen året etter. Høyre mener kuttet er på 25 milloner kroner, mens folkehøgskolerådet viser til at det også kommer et kutt i studiestøtte på 11 milloner kroner for andreårskursene. Folkehøgskolerådet mener kuttet totalt sett er på 45 millioner kroner fordi det ikke er bakt inn et tilskudd for økt elevtall på ni mllioner kroner. Guro Angell Gimse avviser at kuttallet er så høyt som 45 millioner kroner.

Trøndertun folkehøgskole i Melhus ligger ikke langt unna Guro Angell Gimses bosted, og fredag var Gimse og varaordfører Stine Estenstad (H) på besøk på Trøndertun. Denne folkehøgskolen har verken kortkurs eller andreårstilbud, og rektor Ronald Nygård sier at sommeren fylles med utleie til for eksempel sommerskole og NRK.

– Uansett om det handler om et kutt på 25 millioner kroner eller 45 millioner kroner, bør midlene som trekkes inn bli igjen gå til folkehøgskolene for å styrke langkursene, sier Nygård.

Gimse og Estenstad forsikrer om at Høyre er for folkehøgskoler. De mener det trengs en ny modell, og Gimse sier at det finnes folkehøgskoler som har færre elever enn Trøndertun og som får mer i støtte.

Lille Rockheim

– Vi er lille Rockheim og verdens beste folkehøgskole, sier rektoren utenfor den nye konsertsalen.

Inne på rektors kontor sier Nygård at han er opptatt av folkehøgskolens tre kjerneverdier som er god dannelse (blant annet folkeskikk), samtalebasert undervisning og erfaringsbasert undervisning.

– Det trengs et langkurs for å lære god dannelse, og det oppnår en først ved å leve tett innpå andre ungdommer i ett år. Dette året er et lynkurs i personlig vekst, sier Nygård.

Nygård er stolt over at skolen har elever som har valgt å gå ett år på Trøndertun i stedet for å gå rett inn på Den norske balletthøgskolen som de har kommet inn på.

Trøndertun har hatt storsatsing ved å bygge en stor konsertsal, og Nygård forteller at elevene endelig får stå på en realistisk scene. Håpet var at Melhus kommune ville inngå samarbeid med Trøndertun om konsertsal, og dette ble nedstemt i kommunestyret.

- Det ble kastet fram et forslag fra Tore Johansen i Melhuslista da budsjettet skulle behandles i fjor, og som vi ikke støttet. Forslaget var løst, og vi følte ikke at vi kunne støtte det. Det betyr ikke at vi ikke er stolt over at Trøndertun har fått til en kultursal. Høyre mener at det er mye annet å bruke pengene på. Skulle Melhus kommune hatt samarbeid, skulle kulturskolen ha flyttet hit og det ville det ikke ha blitt plass til, sier Estenstad.

OMVISNING: Stortingsrepresentant Guro Angell Gimse (H) og varaordfører Stine Estenstad (H) fikk se storsatsinga til Trøndertun der Ronald Nygård er rektor. Foto: Gunn Heidi Nakrem