– Rekorden er 13 leteaksjoner på 1 1/2 måned, sier Gunnar Slåen som er leder for Melhus Røde Kors Hjelpekorps.

Flere er ute på tur

Lørdagen ble særdeles travel for hjelpekorpset som ble kalt ut på tre leteaksjoner, og de var både i Trondheim og i Hemne. Samme dag hadde de også beredskapsøvelse ved Samatun på Lundamo sammen med HV-ungdommen og Georgia Røde Kors.

– Det varierer veldig hvor mange leteaksjoner vi blir kalt ut til. Det kan gå to måneder uten aksjoner og så blir det tre på en dag som nå sist lørdag, forteller Slåen. Han har inntrykk av at det er flere leteaksjoner enn før.

– Det er mer folk ute, og det fører til økt andel personer som går seg bort. Det kan være at folk overvurderer egen evne. Å gå på tur er blitt veldig populært, og tilgangen i turutstyr har eksplodert. Folk ser at Lars Monsen går på tur, og de ser på programmer som 71 grader nord, sier Slåen.

Ingen skam å snu

Turer i skog og mark er blitt sterkt anbefalt at hensyn til folkehelsa, men Slåen minner om at folk bør legge seg på minnet at fjellvettreglene også gjelder i de andre årstidene enn bare vinteren.

– Fjellvettreglene er blitt oppdatert, og de gjelder like mye om sommeren som om vinteren. Folk må kunne bruke utstyret de har med seg, og de bør tenke på at strømmen i mobilen går mye fortere i kulda. En skal ikke være redd for å snu og be om hjelp. Ber en om hjelp klokka 19, blir en funnet tidligere enn om en ringer sent, sier Slåen.

Den Norske Turistforening skriver på sin nettside at det er blitt endret bruk av fjellet, og at det dermed er blitt flere redningsaksjoner de siste årene.

Frivillig innsats

Hjelpekorpset består av frivillige personer som rykker ut når politiet anmoder om hjelp.

– Det virker som frivillige organisasjoner får oppdrag som før ble operert av luftambulanse. Enkle små skader blir løst på bakken. For drøyt 14 dager siden hentet vi en skoleelev som hadde brukket foten ved Gudrunhula og vi kjørte eleven ned på ATV, sier Slåen.

Etter leteoppdrag får hjelpekorpset en godtgjørelse for slitasje av utstyr og litt kjøregodtgjørelse. Røde Kors benytter godtgjørelsen til å drifte utstyr og kjøpe inn nytt når det trengs. Mannskapene får ikke personlig godtgjørelse, og Slåen forteller at de er villige til å bruke av tida si og av fridager for å hjelpe andre. Samtidig sier han at det kan tære på når leteaksjonen pågår på tredje dagen og fridager er blitt brukt opp. Ved slike anledninger burde det ha vært mulig med en eller annen form for tapt arbeidsfortjeneste, mener Slåen. Han understreker at det ikke er aktuelt å ta seg betalt for å være med på leteaksjoner i helga, og at Røde Kors vil hjelpe dem som trenger bistand.

– Norge har kanskje ett av de beste redningstjenestene i verden, og det skal vi være stolt av, sier Slåen.

NYTT UTSTYR: Korpsleder Gunnar Slåen står inne i den nye geredskapstilhengeren. Innredningen ble bygd av medlemmer i hjelpekorpset. Bildet er tatt tidligere i år. Foto: Solveig Tofte