48-årige Tore O. Sandvik fikk det nye ordførerkjedet for et samlet Trøndelag rundt halsen på Stiklestad onsdag. Dermed er han historiens første fylkesordfører for Trøndelag fylkeskommune.

Det var de 78 medlemmene i det nye fylkestinget, 43 fra Sør-Trøndelag og 35 fra Nord-Trøndelag, som stemte på ny fylkesordfører onsdag. Arbeiderpartiets Tore O. Sandvik fikk 58 stemmer, mens motkandidaten, Høyres Pål Sæther Eiden, fikk 19 stemmer. Senterpartiets Tomas Iver Hallem er valgt til ny fylkesvaraordfører. Dette skriver fylkeskomunen i en pressemelding.

4700 ansatte i storfylket

- Takk for tilliten. Takk til alle folkevalgte som legger ned tid i demokratiets tjeneste. Takk også til dere som var imot sammenslåing, men likevel har bidratt aktivt frem mot dette. Vi har 4700 ansatte som hver dag arbeider for oss. Tenk på den kraften de sitter på. Den må vi bli enda flinkere til å høste av, sa Tore O. Sandvik under en tale rett etter utnevnelsen.

- Nå vokser det som hører sammen, sammen. Å, Trøndelag, du slette tid, fortsatte han, og gjentok derfor ordene han brukte da de to trønderfylkene ble vedtatt sammenslått april 2016, også på Stiklestad.

Færre politiere etter neste valg

Fra konstitueringen i dag og frem til fylkestingsvalget om to år, vil de 78 fylkestingsrepresentantene fungere som fylkesting for nye Trøndelag fylkeskommune. Etter valget i 2019 reduseres antallet fra 78 til 59 medlemmer.

Les også: Melhus-politiker blir rådgiver i Arbeiderpartiet

Trøndelag fylkeskommune skal styres etter formannskapsmodellen med fylkesting, fylkesutvalg og fem ulike hovedutvalg. Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) fra Melhus skal lede utvalg for transport/kollektiv. De andre utvalgene er næring, utdanning, kultur, og utvalg for veg.

I FYLKESTOPPEN: Per Olav Skurdal Hopsø fra Melhus skal lede ett av de fem hovedutvalgene i nye Trøndelag fylkeskommune.