Sør-Trøndelag tingrett er inne i dag tre av rettssaken, og skal i dag høre hva de første på åstedet så.

Førstemann på stedet

Den som fant Råger Holte (38) død 25. januar i år, var en telemontør (59) som skulle installere internett i hjemmet til Holte. Holte leide en kommunal bolig på Ler. Telemontøren fortalte i retten at han hadde snakket med mor til avdøde om det passet å komme til Råger Holte for å installere internett den dagen. Ifølge telemontøren passet det, og han dro til huset. Han forklarte at mor skal ha sagt at Råger Holte ikke hadde mobil.

- Jeg så at døra var åpen, og jeg tok i dørhåndtaket og kjente det var åpen dør, sa telemontøren.

Telemontøren forklarte at han ringte på. Han hørte hunder bjeffe, og fikk avklart med mor om det var trygt å gå inn. Han fikk høre at hundene ikke var farlige. Deretter gikk han inn og kikket først i gangen og på kjøkkenet, og fant Råger Holte død på stua. Han hadde mor til Råger Holte med på telefon, og hun bad ham ta i Råger Holte. Det ville ikke telemontøren gjøre.

Hunder i huset

I retten forteller telemontøren hva han så når det gjelder Holte. Over hodet hadde Holte ei pute som vitnet får forklart er ei hundeseng, og på magen hadde han et flagg med remser. Ved siden av Holte så han en bajonett. De to hundene gikk løse i huset.

Les også: 43-åring sier at han ikke hørte hundene bjeffe da han ville besøke Holte

Telemontøren ringte mor til Holte, og etter noen minutter fikk mor til Holte varslet politiet.

Forsvarer Arve Opdahl spør telemontøren om hundene virket sultne og tørste, og om det virket som de var i balanse.

- De var kanskje litt urolige, sa telemontøren.

I pausen sier forsvarer Christian Wiig at de vil bruke hundebeviset som bevis på at drapet ikke ha ha blitt begått natt til tirsdag. Dødstidpunktet til Råger Holte står sentralt i saken, og aktor Per Morten Schjetne har sagt at dersom drapet ble begått etter klokka 08, må tiltalte frikjennes fordi han var utenfor Coop Prix Ler klokka 08.09 og det er over en kilometer å gå fra hjemmet til Råger Holte og til butikken.

Wiig sier til Trønderbladet at hunder kan labbe ut av huset, men ikke inn. Han sier at hundene ikke kan ha vært uten mat og vann helt siden tirsdag morgen.

Politiet kom dit

Etter at politiet fikk varsel om livløs person, kjørte en politibetjent fra Klæbu lensmannskontor dit, og størenpatruljen med to politifolk rykket også ut.

Politibetjenten fra Klæbu lensmannskontor vitnet,og fortalte hva han så i huset da han kom inn. Ifølge politibetjenten var det ikke så mye blod å se først. Han syntes Råger Holte så blek ut, og så umiddelbart ikke så mange skader. Politibetjenten så at Råger Holte hadde en pute som var en hundeseng, over hodet og flaggremsa over magen. Ifølge politibetjenten så det ut som at flagget var lagt pent over Holte. Først da han løftet av puta og flagget, så han at det var blod og stikkskader.

Hundene var rolige, forklarte politibetjenten. Den ene løp ut og ble så tatt med inn av politiet, og begge hundene ble stengt inne på et rom.

Legen ankom åstedet

En lege kom deretter til huset,og hun slo fast at Råger Holte var død etter å ha sjekket blant annet hjerterytme.

- Jeg så et mulig våpen på gulvet som er forenelig med stikkskader, forklarte legen.

Den unge legen forteller at det var første gangen hun var på et slikt åsted. Ifølge legen var Holte kald, og at hun mente han måtte ha ligget død en stund. Hun sa at hun hadde lært i sin studietid at jo lenger en person har ligget død, jo vanskeligere er det å slå fast nøyaktig når en person har dødd.

Dødstidspunktet er altså et sentralt punkt i denne rettssaken, og forsvarerne mener at temperaturen i stua kan ha betydning for å kunne fastslå dødstidspunktet. Ifølge legen var det 20 grader i stua.

Vil fortsatt ikke si noe

Den tiltalte 27-åringen har fortsatt ikke sagt noe til retten. Han sitter ved sine to forsvarere, og følger rolig med. Innimellom gir han kommentarer til forsvarerne eller noterer noe på et papir.

I avhør har han kommentert flagget som politiet har spurt ham om, og i starten spør han om det er et balkongflagg. Han foreslår at politiet kan etterlyse opplysninger om flagget gjennom Trønderbladet.

Politiet ønsket fra starten av at 27-åringen skulle isoleres for å unngå at han fikk opplysninger om saken fra andre, og statsadvokat Per Morten Schjetne har sagt til Trønderbladet at 27-åringen har fått med seg utrolig mye av saken likevel.

Flagget/vimpelen som Råger Holte hadde oppå seg da han ble funnet død. Foto: politiet
Skissen fra politiet viser hvor Råger Holte lå da han ble funnet død. Holte lå på ryggen i stua.