Inge Dyrseth har i åtte år ventet på å få bygge en tomannsbolig like ved eneboligen der han bor. I 1977 rev han huset som sto der tomannsboligen sto, men nå har han ikke fått sette opp nytt hus fordi det er kvikkleire i området.

Rassikring

– Jeg har jo motfylling, men kommunen sier at jeg ikke får bygge før det er sikret, sier Dyrseth.

Rett nedenfor huset ligger arealet der Block Watne har planlagt boligfeltet Varegga, og området skal sikres når boligfeltet realiseres.

Dyrseth har vært i samtaler med ordfører og virksomhetsleder i Melhus kommune, men føler at han ikke kommer noen vei.

Block Watne har i mange år arbeidet for å få i gang et boligfelt med omtrent 60 boliger på Var-egga, og prosjektleder Jarle Jøsok mener at de ikke blokkere.

– Vi fikk reguleringsplanen godkjent i Melhus i januar etter 13 års møysommelig arbeid. Fra da av har vi jobbet kontinuerlig med prosjektering av infrastruktur, sier Jøsok. Han opplyser at de jobber sammen med Melhus kommune om en utbyggingsavtale.

– Den vil være avgjørende for videre framdrift. Før avtalen er på plass, kan vi ikke gå videre. Konsulenten vår jobber med å beregne kostnadene for å få fram reelle tall. Det er veldig mange offentlige tiltak som vil inngå, og spørsmålet er hvem som skal betale dette, sier Jøsok.

Blant tiltakene er rassikring.

Inngangsbillett

– Det er kommunen som velger å administrere boligbygginga i kommunen. Hvis boligbygginga blir belastet med for store infrastrukturtiltak, vil det sinke utbygginga. Vi har allerede en høy inngangsbillett, og har betalt flere hundre tusen kroner, opplyser Jøsok.

Nylig ble en sak om moms-kompensasjon for utbyggere som bygger infrastruktur for kommunen, stoppet i kommunestyret fordi kommunen hadde glemt å høre med næringslivet om hva de mener.

– Vi håper at når vi har fått kostnadene er på bordet, vil vi få en rask utbygging. Vi finansierer selvsagt både offentlig og privat infrastruktur innenfor vårt område, men om kommunen pålegger oss å bekoste ytterligere offentlige tiltak utenfor vårt område, vil det selvsagt påvirke mulighetene for gjennomføringen av prosjektet, sier Jøsok.

Rådmann Katrine Lereggen i Melhus kommune opplyser at hun ikke kjenner til den konkrete saken, men at hun kan kommentere på et par punkt.

– Det er vanlig i disse dager at utbyggere betaler infrastrukturen, og vi har eksempler som tilskudd til grøntareal, lekeområder og gang- og sykkelvei. Vi har lagt fram en sak for politikerne der vi tar opp hvilke prinsipper som skal gjelde, sier Lereggen.

Når det gjelder tidsbruk, mener Lereggen at det er en grunn til at ting tar tid og at kommunen prøver å jobbe så fort de ansatte kan.

KAPASITET: Lundamo skole og barnehage ble bygd slik at det skulle være plass til flere elever enn skolen har i dag. Foto: Gunn Heidi Nakrem
BOLIGFELT: Block Watne har planer om et boligfelt på Lundamo, og årene har gått uten at firmaet har fått realisert planene. Foto: Gunn Heidi Nakrem