Den andre dagen i rettssaken mot den drapstiltalte 27-åringen fra Melhus, startet med at aktor Per Morten Schjetne fortsatte opplesinga av avhørene med den tiltalte. Tiltalte nekter fortsatt å forklare noe i retten.

Avhørene er på 116 sider, og Schjetne leser høyt for retten. I avhørene er 27-åringen blitt spurt om blant annet den omtalte genseren som politiet mener at tiltalte vasket for å fjerne spor. Tiltalte har gitt ulike forklaringer om genseren i avhør, og har blant annet fortalt at genseren var liten allerede før Råger Holte ble funnet død.

I avhør har 27-åringen sagt at han er uskyldig, og han har ikke erkjent straffeskyld. Ifølge 27-åringen må en annen ha vært i hjemmet til Holte etter at han selv dro, og at han var hjemme da Holte skal ha blitt drept.

Mens aktor leser opp fra avhørene, følger 27-åringen med på en skjerm og viser ingen synlige reaksjoner bortsett fra når åstedet beskrives. Da rykker han litt tilbake.

Vil ikke si noe

Opplesinga av avhørene tar 2 1/2 timer, og dommeren spør etter opplesinga om 27-åringen vil forklare seg, gi kommentarer eller svare på spørsmål fra sakkyndige. Til det rister 27-åringen på hodet og sier nei.

Til Trønderbladet sier statsadvokat Schjetne at det er sjelden at tiltalte neker å si noe i retten i en så alvorlig sak,og at det er mer vanlig at tiltalte heller vil si noe i retten enn i politiavhør.

Flagget

Ett annet tema i avhør har vært et flagg. Dette flagget ble funnet på Råger Holte da han ble funnet død. Holte hadde også et hundepledd på seg. 38-åringen hadde to hunder hjemme hos seg - den ene eide han selv og den andre passet han for en annen.

Etter et fengslingsmøte tidligere i år bad politiadvokat Jørgen Aunet om at folk gjerne kunne melde fra om de hadde sett en vimpel som kunne knyttes til boligen til Holte. 27-åringen har forklart i avhør at flagget hang ute. Politiet har funnet DNA fra 27-åringen på flagget.

Les mer om det politiet kalte en flaggkreasjon

Drapsvåpenet var en bajonett som skal være en militærpreget kniv som har sittet på et gevær. Da politiet spurte 27-åringen om bajonetten under avhør, valgte 27-åringen å avslutte avhøret og be om å bli fraktet tilbake til fengselet.  Under et senere avhør får han se bilde av en lignende kniv, og sier at den ligner på den Holte hadde. Politiet konfronterte ham med at det er funnet biologisk spor fra 27-åringen på kniven, og at det ble funnet blod fra Holte på innsiden av ytterjakken. Dette har 27-åringen forklart med slåssing.

Vikingleken

27-åringen har forklart at de holde på med en vikinglek, og at han er sikker på at de skværet opp etterpå ved at de tok hverandre i hendene. Etterpå skal det ha sett "greit ut" i huset til Holte bortsett fra en knust tallerken, ifølge 27-åringen. I avhør har 27-åringen sagt at han ikke liker blod.

Han har også vist til eks-kjæresten har sagt at de måtte være forsiktig med vikingleken fordi den kunne ende med at en av dem døde.

I avhør har han forklart hva han mener som startet slåssingen, og politiet mener dette kan være et motiv for at 27-åringen ble sint. Ifølge 27-åringen var det ikke uvanlig at de slåss, og han har forklart at han sa nei til noe Holte ville de skulle gjøre sammen.

Bajonetten

Holte hadde over 100 stikk fra bajonetten, og var blant annet stukket i hovedpulsåren. 38-åringen ble funnet liggende på gulvet i stua. På stua var gjenstander slengt rundt omkring og et bord hadde veltet. 27-åringen mener at han ble slått med en tallerken og en klappstol.

Da 27-åringen etter hvert fikk høre av politiet at bajonetten var drapsvåpenet og at Holte var stukket mer enn 100 ganger, sa han at "ser mer ut som et gjengdrap enn fra en kompis av Råger". Ifølge obduksjonsrapporten hadde Holte skader på armene som aktor Schjetne mener er forenelig med at Holte har forsøkt å verge seg mot knivstikkene.

27-åringen har forklart at han hadde kjent Holte i tre år, og at de var bestevenner. Derimot hadde de to ikke samme seksuelle legning, har tiltalte forklart. Råger Holte var åpen homofil.

Dokumentene i drapssaken var lenge klausulert slik at 27-åringen ikke fikk vite hva som sto i dem, og at han skal ha fått høre om Holtes dødsårsak av en annen i fengselet.

Hva gjorde han etter slåssingen?

I avhør har 27-åringen forklart hva han gjorde etter at han ringte bestemoren 24. januar klokka 05.09 og fram til at politiet hentet ham på hjemstedet dagen etter. 24. januar skal han ha ringt/sendt sms til mora gjentatte ganger, og han sendte også melding til mor til avdøde om at telefonen til Råger Holte ikke fungerte. Han har også forklart at han var på butikker og hos en kamerat.

I 2012 ble 27-åringen dømt for vold mot et familiemedlem samt for mor til en tidligere kjæreste og den tidligere kjæresten. Dommen ble på 11 måneder i fengsel hvorav 3 måneder var betinget.

Statsadvokaten har varslet påstand om forvaring med minstetid, og bistandsadvokat Mette Skoklefald opplyser at hun vil legge fram påstand om 246.000 kroner i erstatning til pårørende.

Skissen fra politiet viser hvor Råger Holte lå da han ble funnet død. Holte lå på ryggen i stua.
Flagget/vimpelen som Råger Holte hadde oppå seg da han ble funnet død. Foto: politiet