Senneset er nemlig opptatt av at vi skal legge bort begrepene frisk – syk, og vår trang til å hele tiden sortere etter disse begrepene.

– Jeg har for eksempel vært på jobb hver dag i fire år, uten at jeg kan si at jeg er frisk, sier hun.

Les også: Startet ungdomsgruppe i Mental Helse

Soknahallen

Torsdag 19. oktober er Verdensdagen for psykisk og helse, og Mental Helse i Midtre Gauldal inviterer til temakveld, med innlagt hygge, i Soknahallen. Det store trekkplasteret er Ingeborg Senneset fra Ler. Hun har gjort seg mer og mer bemerket de siste årene. Både gjennom sine sterke meninger og evnen til å dra opp debatter på sosiale medier. Også Sennesets personlige erfaringer og store utfordringer har hun brukt til å kaste lys på mental helse og helsepolitikk.

I over tre år var hun innlagt på Østmarka i Trondheim, med anoreksi og tvangslidelse. Senneset har fortalt om sine erfaringer med psykisk helsevern i boka «Anorektisk». Den er nå ute i tredje opplag. Boka ble meget godt mottatt, og fikk mye oppmerksomhet.

Temaet for kvelden i Soknahallen er «Noe å glede seg over». Senneset har ikke gjort ferdig planleggingen av foredraget.

Les: Mental Helse feiret 20 år

– Det er normalt

– Det er mye jeg har lyst til å ta tak i. Statsbudsjettet kom jo nettopp, jeg kunne snakket om det. Men temaet for verdensdagen er jo «Noe å glede seg over». Derfor har jeg lyst til å prate om at vi ikke trenger å være så opphengt i ordene frisk – syk. Vi må utvide hvordan vi ser på det å være normal. Det er normalt å ha litt angst, det er normalt å være litt deprimert. Det er normalt å gjøre mange rare ting, uten at du må kalle deg syk. Det er også lov og viktig å delta i arbeidslivet, selv om man ikke er det man kaller frisk, sier Senneset som også er der for å snakke om sin historie og boka hun har skrevet.

Hun frykter ikke at hun ikke greier å fylle de tre kvarterene som er satt av. Hun håper på stort engasjement blant publikum.

– Jeg håper å sette av mye tid til spørsmål. På hvert foredrag jeg gjør, er det alltid den beste delen. Da får vi tenke litt høyt sammen. Ofte er det vanskelige spørsmål, ofte kan jeg ikke gi gode svar. Men sånn er livet.

Evig trønder

Senneset sier at det er stas for henne å komme til hjemlige trakter. Hun beskriver seg som en stor lokalpatriot.

– Jeg får veldig hyggelige tilbakemeldinger fra folk hjemmefra. Det betyr ekstremt mye. Jeg har vært veldig opptatt av å ta vare på dialekten min. Jeg er stolt av hjemplassen min. Det er nesten så jeg overdriver litt. Jeg har egentlig aldri hatt noen ordentlig dialekt, fordi foreldrene mine er fra Vestlandet. Men etter jeg hadde jobbet i Aftenposten i et par år, sa sjefen min: «Si meg, snakker du mer trøndersk nå?», ler hun.

Hun tar rollen som lokalpatriot på alvor, og har ofte prøvd å forklare folk fra Oslogryta forskjellen på Flå og Ler.

– Egentlig koker det jo ned til hvilken side av E6 du er på, humrer hun.

Journalist med mer

Sennesest, som er utdannet sykepleier, jobber som journalist i Aftenposten, hovedsakelig med meningsstoff. Hun henter inn og finkjemmer nyhetsbildet etter viktige debatter. Hun redigerer tekster, gjør mye faktasjekk og etikkvurderinger på innleggene og debattene som går i avisa.

– Og jeg skriver kommentarer selv, når jeg har tid. Det går mye på menneskerettigheter, antisemittisme, utenriks. En del helse; mye med vaksiner og antibiotikaresistens. Det er en av de aller største globale utfordringene vi har. Jeg er mye mer redd for det, enn for terror, for eksempel.

Hun sitter også i styret for ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, blant annet med den kjente forlagsmannen William Nygaard.

Forfatterjobben har vi allerede vært innom. I tillegg har hun meldt seg som lekdommer i Oslo tingrett.

– Jeg meldte meg da de gikk ut og sa de manglet folk. Jeg håper mange flere unge, spesielt damer, kan melde seg også. Det er et viktig prinsipp at man skal dømmes av sine likemenn.

Heldigvis vanlig også

Det er lett å bli både imponert og kanskje litt skremt av alt Senneset får til, og engasjerer seg i. Hun bedyrer at hun også er veldig vanlig.

– Jeg gjør helt vanlige ting, altså! Jeg går på standup, liker dårlig humor, elsker musikaler. Jeg hadde én uke fri i sommer. Da lå jeg i joggebuksa, drakk cola, og så fem strake sesonger av Game of Thrones, skratter hun.

Det var visst helt nydelig.