Representanter fra Georgia Røde Kors (GRCS) kommer til Sør-Trøndelag for å hilse på trønderske frivillige og lære mer om hvordan Røde Kors arbeider i distriktet.

Øvelse ved Samsjøen

Georgierne skal blant annet delta på en stor beredskapsøvelse med Hjelpekorpset i Melhus. Øvelsen er arrangert av Melhus Røde Kors og skal foregå i dag og lørdag ved Samsjøen. Der vil de få et innblikk i hvordan hjelpekorpset i Norge opererer.

Mandag besøker georgierne Åfjord Røde Kors, og tirsdag skal de møte unge frivillige på Fellesverket, Røde Kors’ aktivitetshus for ungdom i Trondheim sentrum. Onsdag blir det besøk til Orkdal Røde Kors og omvisning og middag på Bårdshaug med lokalforeningsleder og tidligere ordfører, Gunnar Lysholm. Dette opplyser Sør-Trøndelag Røde Kors i en pressemelding.

Flom og jordras

Hun forteller at Røde Kors i distriktet kan nyte godt av erfaringen Georgia Røde Kors har blant annet innen beredskapsarbeid knyttet til flom og jordras.

GRCS har også erfaring med å få frivillige til å samarbeide på tvers av aktiviteter, spesielt i krisesituasjoner, og samhandling mellom minoritetsungdom og den øvrige befolkningen.

Satser på ungdom og møteplasser

Burtikashvili og to frivillige fra Georgia besøkte Sør-Trøndelag senest i april, hvor de blant annet var med på en skredøvelse med Oppdal Røde Kors Hjelpekorps og et besøk på Helsesenteret i Rennebu for å hilse på beboere sammen med Røde Kors’ besøksvenner.

I Trondheim fikk de oppleve både øvelse med Hjelpekorpset og et fullstappet aktivitetshus for ungdom på Fellesverket.

I hovedstaden Tbilisi er det allerede etablert et ungdomstilbud basert på arbeidet til Røde Kors Ungdom i Norge.

– Vi har de samme visjonene, og ønsker å tilby georgisk ungdom i alderen 15-25 en stress- og prestasjonsfri møteplass der ungdom først og fremst får være ungdom, sa Burtikashvili da hun besøkte Fellesverket.

Nå ønsker de å etablere flere møteplasser i andre deler av landet, hvor det ikke eksisterer fungerende ungdomstilbud.

– I Georgia trenger vi noe som er skapt av ungdom, for ungdom. Blant annet savner vi et sted hvor vi kan forene og inkludere ungdom fra ulike etniske minoriteter, som det er en del av i Georgia, fortalte Keti Meipariani fra lokalforeningen Sagarejo og Mariam Rosebishvili fra lokalforeningen Akhmeta da de var på besøk på Fellesverket i april.

Gjensidig erfaringsutveksling

– Norge og Georgia deler utfordringer knyttet til ungdom. Nasjonalt er Fellesverket fortsatt i startfasen, og for vår del er det derfor svært nyttig å lære av de erfaringene som gjøres i Georgia også, forteller Bostad.

I 2017 gis det totalt 120 000 kroner fra Sør-Trøndelag Røde Kors’ lokalforeninger til samarbeidsprosjektet. Disse bidrar blant annet til sanitærpakker med tannbørste og -krem, toalettpapir, vaskekluter og –pulver som deles ut til eldre.

– Pensjonen i Georgia er svært lav, og derfor er mange eldre avhengige av hjelp fra andre. Men veldig mange av dem er fattige og mangler sosialt nettverk. Men gjennom samarbeidet med Sør-Trøndelag Røde Kors har vi allerede opplevd en økting i frivillige til besøkstjenesten, og mange flere mottar nå hjelpen vår. I tillegg er vi blitt mye mer synlige i lokalsamfunnet, sier Meipariani.