– Lang åpningstid er nødvendig for oss som jobber i byen. Jeg jobber fra 7 til 16, og da må jeg levere ungene klokka 06.30 for å rekke jobben. Heldigvis har jeg arbeidsplassen på rett side av byen, sier Bjørnar Werkland.

Begge jobber i byen

Werkland har to barn på SFO på Lundamo, og han forteller at familien er avhengig av helplass for de to ungene siden begge foreldrene jobber i Trondheim. Da han sist fredag kom til SFO for å hente sønnen Trym (7), var det fortsatt fire andre barn igjen på SFO.

På E6 var det kø helt fram til Lundamo slik det ofte er på fredager, og det tar tid å komme seg fra jobben i Trondheim og fram til Lundamo skole. Trafikken på E6 er stor i rushtida morgen og kveld, og ekstra sakte går trafikken mens ny E6 bygges mellom Melhus og Trondheim. Over 60 prosent av arbeidstakerne i Melhus pendler ut av kommunen når de skal på jobb, og hovedtyngden drar til Trondheim.

Mange pendlere

– Åpningstida er slik den er fordi foreldre jobber i byen. På Lundamo er det mange pendlere, og tallene for hvor mange som bruker SFO, viser at det er behov for lang åpningstid, sier FAU-leder Kristina Lyngen Valseth.

Lyngen Valseth reagerer sterkt på at det er kommet opp forslag om å endre åpningstidene for SFO, og hun mener det må være en sterk økonomisk begrunnelse om det skal kuttes der. Hun er også negativ til at flere skal over på heltidsplass for å skaffe mer inntekt til kommunen.

– Det viktigste er at de ikke kødder med åpningstida. At SFO har stengt tre uker om sommeren, har allerede skapt problemer for enkelte foreldre. Jeg håper de finner et annet sted å kutte enn SFO, sier Lyngen Valseth.

Åpningstidene

Ett av sparetiltakene i melhusbudsjettet for neste år kan bli kortere åpningstid i skolefritidsordning og at flere tvinges over på helplass ved å endre bestemmelsen for hvilket timetall som gir helplass. Forslaget er luftet for Melhus formannskap av assisterende rådmann Morten Bostad. Bostad sa også til politikerne at det kan bli vanskelig å kutte ned på åpningstida så lenge køene på E6 mellom Trondheim og Melhus er så lange. Budsjettet skal behandles av kommunestyret i desember

– Jeg tror det blir ei utfordring å gjøre noe med åpningstidene i barnehagene på grunn av køforholdene nord for Melhus. Folk jobber ofte fra 08 til 16, og vi kan ikke kutte åpningstidene i barnehagene før veien er ferdigstilt. For skolefritidsordninga ser vi muligheten til å endre på åpningstida. Blir vi nødt, så er vi nødt til det. Når det gjelder satsen for skolefritidsordning, kan jeg ikke si så mye før jeg har diskutert dette med gruppa, sier varaordfører Stine Estenstad (H).

I Melhus varierer det når skolefritidsordninga åpner. Noen skoler åpner klokka 07, mens andre har åpent fra klokka 06.30. Lundamo SFO åpner dørene fra klokka 06.30, og skolesekretær Turid Opland forteller at det kan være 20–30 unger om morgenen. 22 av 24 førsteklassinger går på SFO, og totalt er det 51 barn med. SFO stenger klokka 17, og ofte er det mange barn igjen den siste timen, opplyser Opland.

SFO: Skolefritidsordninga er for barn som går i 1.-4. klasse, og Lundamo skoles SFO er flittig brukt siden foreldre har lang arbeidsvei. Foto: Gunn Heidi Nakrem
KØ: Ofte er det kø på E6 gjennom Melhus slik det var sist fredag. Da var det riktignok ekstra stor utfart på grunn av høstferien, men kø er noe som mange opplever året gjennom i rushtida. Foto: Gunn Heidi Nakrem