– Justiskomiteen passer meg utmerket, forteller Guro Angell Gimse (H).

Gimse er vararepresentant til Stortinget, og har rykket inn siden Linda C. Hofstad Helleland er statsråd.

Kan bli sittende en stund

– Regjeringskabalen er ennå ikke landet og det kan drøye. Så lenge Linda Hofstad Helleland er minister så vil jeg befinne meg på Stortinget, forklarer Gimse.

Melhusbyggen er altså tildelt justiskomiteen, og det synes hun er bra siden hun er politiutdannet og har erfaring fra politiet og Konfliktrådet.

– Jeg gleder meg til å bidra til utvikling av landets justispolitikk. En av de store sakene den neste perioden blir å fullføre politireformen. Dessuten kommer det nye utfordringer knyttet til ressurssituasjonen i politiet og domstolen, straffenivå og viktige rettsikkerhetsspørsmål som håndteringen av terrortrusselen i Norge. I tillegg vil jeg ha fokus på håndteringen av vold i nære relasjoner, opplyser Gimse.

1. oktober var Gimse i gang på Stortinget, og hun bor i leilighet på Hegdehaugen på Frogner i Oslo. Da hun gikk på Politihøgskolen og jobbet som politikonstabel i Oslo, bodde hun 100 meter unna der hun bor nå.

Trønderbenken

I Stortinget er plassene fordelt fylkesvis, og Gimse forteller at hun sitter sammen med Jorodd Asphjell (Ap).

– Trønderbenken er samlet, men partiene er blandet. Internasjonalt er det vanlig at representanter i nasjonalforsamlinger plasseres etter partitilhørighet. Dette har sin årsak i at da grunnloven ble skrevet på Eidsvoll i 1814 fantes det ikke noen politiske partier i Norge. Vi sitter altså fylkesvis etter alfabetet, forteller Gimse.

Melhus har ikke hatt fast stortingsrepresentant siden tidligere statsminister Per Borten (Sp) gikk ut av Stortinget for 40 år siden. Tidligere har det vært flere vararepresentanter fra Melhus, og både Knut Gravråk (Ap) og Aud Herbjørg Kvalvik (SV) er vararepresentanter som har sittet flere uker i strekk på Stortinget.