Av Oddny Oppland

Et av målene med Sabotørmarsjen, er at krigshistorien ikke skal glemmes. Den skal gi heder til sabotørene fra Kompani Linge og deres lokale hjelpere, som gjennom sitt samarbeid klarte å ødelegge lokomotivene og dermed sette svovelkistransporten på Thamshavnbanen i Orkdal ut av spill.

Les også: Gammelt tog på Støren

Rekordmange deltok

I underkant av 70 deltakere brukte søndagen til å få høre historien om sabotørene som skjulte seg i Hotell Norge, og etterpå gå runden rundt Grønlihammeren og tilbake til Grønlia. En god del av deltakerne gikk marsjen for første gang i år, og gjorde seg fortjent til å få med seg diplom heimatt. Etterpå var det tid for en kaffesup og prat med kjentfolk.

- Vi er så godt fornøyd med at så mange kom og deltok, sa Per Erik Kufås fra arrangøren Trimavdelinga i idrettslaget Leik.

Faktisk er nok dette rekorddeltakelse for de gangene marsjen har vært arrangert på Hølonda. Neste år går Sabotørmarsjen i Orkdal.

Les også: Optimisme på Gåsbakken likevel

Historietime

Det historiske omkring Sabotørmarsjen vart vel ivaretatt av Rolf Erik Kjøsen og Egil Sallaup, som fortalte om hendelsene i forbindelse med sabotasjeaksjonene mot Thamshavnbanen under krigen.

Det var farlige prosjekter som sabotørene fra Kompani Linge og deres hjelpere tok seg bort i. Det kunne få de mest skjebnesvangre følger hvis tyskerne oppdaget hva som foregikk. Sabotørene gjennomførte sine oppgaver på en slik måte at den mulig tiltenkte bombing av Løkken ikke ble aktuelt.

For at vi skal huske på å glede oss over at vi har fred i landet, er det viktig at vi av og til minnes på om hvordan livet var da tyskerne hadde herredømmet over Norge.