– Vi fire bor i Åkervegen, og vi snakket om at vi ville ha et sted der vi ville gjøre noe for bygda og småtterier for oss selv, sier Edvin Bye (70).

De fire var Edvin Bye (70), Paul Rusten (69), Bjørn Gjerstad (70) og Kjell Ivar Nilsen (70), og de har en allsidig yrkesbakgrunn. Gjerstad jobbet hos Vekst Melhus i 15 år, mens Bye arbeidet på Tambartun kompetansesenter i en årrekke og har svennebrev og mesterbrev som snekker. Nilsen var ansatt hos Statkraft i 50 år, og Rusten kommer fra oljebransjen.

Hang i en tynn tråd

For to år siden gikk de i gang i snekkerverkstedet Frivilligsentralen har i det tidligere fjøset i Varmbu. Der har det vært verksted siden slutten av 1970-tallet, men nå var det behov for en oppgradering for å gjøre det både ryddigere og sikrere for brukerne.

Aktiviteten i snekkerverkstedet hadde dabbet kraftig, og tilbudet hang i en tynn tråd, forteller daglig leder Jorunn Merete Johansen i Frivilligsentralen.

– Det var naturlig avgang. Uten de fire ville ikke verkstedet ha eksistert i dag, sier Johansen.

Egen kantine

Rusten (70) tok kontakt kultursjef Jan Erik Landrø i Melhus kommune for å høre om de fire kunne sette i gang oppussing, og fikk klarsignal.

Resultatet av mange måneders arbeid er blitt ryddigere og lyse lokaler, og karene spøker med at de har fått egen kantine.

Inne på spiserommet har de satt opp kjøkkeninnredningen de fikk plukke ned da de ansatte på Tambartun kompetansesenter (Statped) ble overflyttet til Heimdal, og de fikk også med bord, stol, hyller og kjøleskap. Serviset er fra Kroa, og sist tirsdag fikk de en kasse med glass fra tidligere ordfører Erling Bøhle som er på flyttefot fra Kvål til Melhus sentrum.

– Vi har med matpakke, og så kan vi koke kaffe og steke vafler. Røra kjøper vi ferdig, men vi kunne sikkert ha laget den selv, forteller karene.

På bordet står nystekte vafler, rørte multer og syltetøy. Praten går rundt bordet, og så er det tid for å gå tilbake til maskinene i arbeidsrommet.

Ulike oppdrag

Hver tirsdag har de fast dag i verkstedet, og det hender at de tar ei økt utenom den dagen også. De har laget og restaurert benker for kommunen og andre, og benkene står blant annet i Folk i Form-løypa, på Vassfjellet og på Øysand.

Dessuten tar de på seg småreparasjoner for privatpersoner. En fellesoppgave de har gyvet løs på, er å lage munnspill av orgelpiper på oppdrag fra en privatperson.

– Husbygging tar vi ikke på oss, og oppdragene må være innen kategorien småjobber. Vi har tenkt litt på å lage ting for salg, forteller Rusten.

Bye nevner at de gjerne skulle hatt kontakt med en salmaker som kan bidra når det er behov for skinnarbeider som når en stol skal fikses på.

De tar også på seg å kvesse økser og kniver. I tillegg til snekkerarbeid, er tre av dem med på kommunal matutbringing, og kjører ut mat hver fjerde uke.

Dørstokkmila

– Mange spør om tilbudet her i Varmbu, og så er det dørstokkmila slik at mange ikke tør å gå inn, sier Johansen fra Frivilligsentralen.

Sist tirsdag var det fem på besøk i snekkerverkstedet, og snekkergjengen synes det er hyggelig at flere vurderer å bli med.

– For tida er det mye snakk om at folk skal bo 100 år i eget hjem, og folk er på leting etter noe å fylle tida med og samhold. Folk er ensomme og vil ha noe å fylle dagene med, sier Johansen.

Johansen berømmer snekkergjengen for at de har pusset opp verkstedet i fjøset og kultursjefen for at han ga grønt lys for satsinga.

I en annen del av fjøset ligger vevstua til husflidslaget.

Andre tilbud

Frivilligsentralen har også andre tilbud som herreavdelingen der ei gruppe karer møtes i snekkerbua på Kroa, trim, bingo, strikkekafé, middagsservering, gåturer i nabolaget til Kroa, stavganggruppe, trimgruppe, matombringing, samarbeid med Røde Kors om «Spill og snakk» samt informasjonskvelder.

Om det melder seg nok frivillige, ønsker Frivilligsentralen å sette i gang et tilbud om aktivitetsvenn for demente.

KREATIVE: En privatperson har spurt om det er mulig å lage et munnspill av orgelpipene, og snekkergjengen har bestemt seg for å prøve seg på oppgaven. Foto: Gunn Heidi Nakrem
KAFFEPAUSE: En matrast hører med, og bordet er dekket med nystekte vafler og kaffe. F.v. Bjørn Gjerstad, Edvin Bye, Kjell Ivar Nilsen, Paul Rusten og Jorunn Merete Johansen. Foto: Gunn Heidi Nakrem