Over 100 personer møtte fram til informasjonsmøtet Statens vegvesen onsdag kveld hadde i Soknahall, sammen med entreprenøren AF Gruppen og underentreprenøren Aurstad.

Bygda blir anleggsplass

Gjennom to timer fikk de frammøtte grundig informasjon om veier som blir stengt, hva som skjer når det skal sprenges, om bruer som skal bygges og om over 100.000 lastebillass med masse som vil gå gjennom bygda. Trafikken på den nye E6 gjennom Soknedal vil starte høsten 2020. Styringsramma for den 6,5 kilometer lange strekninga er 1,7 milliarder kroner, og AF Gruppen fikk oppdrag verdt 994 millioner kroner. Bompengeandelen blir på omtrent 46 prosent.

Sprengningsarbeid

– Nå braker det løs, var innledningsbemerkningen til prosjektleder Harald Inge Johnsen fra Statens vegvesen.

Nettopp brak er det folk må regne med i tida framover. Om kort tid starter sprengingene for fundamentene for Soknedalkrysset og den 3,6 kilometer lange Soknedalstunnelen.

– Rystelser merkes godt på menneskekroppen, men ikke så godt på hus. En må regne med at hus skrangler, men det blir innenfor hva de tåler, forklarte Johnsen.

Dessuten må folk regne med at E6 blir stengt i inntil 30 minutter når det skal sprenges. Tidspunktene skal koordineres med togtidene, rushtida på E6 og kirkeseremonier, opplyste prosjektleder Johnsen og assisterende prosjektleder Idar Lillebo. Under møtet ble det opplyst at folk kan bli varslet om sprenging via sms, og kan følge med på nabovarsling.no. Fylkesveg 651 stenges i seks uker fra 9. oktober, og beredskapsveien blir kun åpen for skolebussen, utrykningskjøretøy og myke trafikanter. Støy og støv kan det også bli, og folk må regne med anleggsarbeid alle dager i uka unntatt på søndager. I tunnelen blir det døgnkontinuerlig drift. For å unngå mye lastebilkjøring i Soknedal sentrum når 1,6 millioner kubikkmeter masse skal flyttes på, planlegger entreprenøren å sette opp ei midlertidig bru over Sokna.

AF Gruppen antyder at inntil 200 personer vil jobbe med veiprosjektet. Aurstad AS er leid inn som underentreprenør.

Positivt og spennende

Blant publikum satt Ola Holshaug som bor like oppi lia der fylkesveien blir stengt i seks uker.

– Det er veldig positivt at vi får ny E6, og det var på høy tid. Omkjøringa for vår del blir på to mil når fylkesveien er stengt. Det er ikke verst for meg som jobber i byen, men mest for kona som jobber på skolen, sier Holshaug.

Oddbjørn Holshaug synes E6-prosjektet ser spennende ut. Han bor i Sørbygda, og kan kjøre om Vagnildgrenda når fylkesveien er stengt.

AF Gruppen har planer om å sette opp forpleiningsriggen med 88-100 sengeplasser på eiendommen til Eilif Peder Folstad i Støren sentrum, og håper på positivt svar på søknaden når utvalg for næring, plan og miljø behandler den 16. oktober, opplyser prosjektleder Lars Wadahl fra AF Gruppen. I påvente at boligriggen blir ansatte innlosjert på hotell, pensjonat og campingplass. Bemanninga skal økes gradvis utover høsten.

Odd Trøen, Oddbjørn Holshaug og Ola Holshaug var blant de mange tilhørerne på informasjonsmøtet. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Prosjektleder Gunnar Jan Valde fra underentreprenør Aurstad, prosjektleder Lars Wadahl fra entrenprenøren AF Gruppen, prosjektingeniør Yngve Johansen fra AF Anlegg, prosjektleder Harald Inge Johnsen og assisterende prosjektleder Idar Lillebo. Foto: Gunn Heidi Nakrem