Det er et ønske å redusere bestanden av storvilt, og jakt helt til jul kan øke sjansene for flere dyr. Det er mye elg og hjort i Gauldalen, og det å unngå at dyr blir påkjørt på veg og jernbane er også en begrunnelse for å redusere bestanden.

Tallene fra fjorårets elgjakt viser at stammen er økende, og fellingsresultatene var historisk høge, 384 i Midtre Gauldal og 261 i Melhus. Elgjakta starter mandag 25. september, mens hjortejakta har vært i gang siden 1. spetember.

Skogbrukssjef Kai Børge Amdal i Midtre Gauldal har gode forhåpninger til årets jakt. Jaktlaga i kommunen har fått tildelt 423 elg, og 219 hjort. For Melhus er tildelingene på 305 elg og 146 hjort.

– Det er god stemning i laga, og jegerne gleder seg, sier Amdal.

Lengre jaktsesong

Årets storviltjakt er forlenget fra 31. oktober til 23. desember. Dette kan gi jegerne økte sjanser for å få tak i dyr. I fjor var fellingsprosenten 91 i Midtre Gauldal og 86 i Melhus.

Også hjortestammen øker, særlig i Melhus. Fellingsprosenten for hjort var i fjor 83 i Melhus og 50 i Midtre Gauldal.

Politikerne i Melhus ønsket ikke å utvide elgjakta, men fikk nei fra fylkeskommunen.

– Teoretisk kan sjansene øke for enda høgere fellingsprosent på elg. Men vi ligger allerede svært høgt her i kommunen, og mange jaktlag skyter fullt forholdsvis tidlig i sesongen. Signaene fra jaktlaga er at ønskene om å jakte i slutten av november og desember er heller små, sier Kai Børge Amdal.

Årsakene til at jakta utvides er skrantesyke som er påvist i Selbu. Alle nabokommuner pålegges lengre jakttid for å redusere bestanden. Det er heller ikke tillatt med fôring og utsetting av saltstein til vilt, av hensyn til smittefaren.

Nytt av året er også innsamling av møkkprøver og hjerneprøver av samtlige voksne elg, hjort og rådyr. Begrunnelsen er å oppdage skrantesyke. Innsamlinga av kjever fortsetter både i Melhus og Midtre Gauldal.

Trygt i skogen

Når det gjelder pause i elgjakta er det opp til hvert enkelt jaktlag å bestemme.

– Mange lag jakter den første uka, og går deretter over til helgejakt, sier Kai Børge Amdal.

Skog- og viltansvarlig Ole John Sæther i Melhus kommune tror på godt fellingsresultat av storvilt i år også, og antyder av tildelingene gjerne kunne ha vært enda høgere.

– Lengre jakttid kan øke mulighetene for felling, så det blir spennende å se, sier Sæther.

– Elgjakt fram til jul kan kanskje skremme turfolk bort fra skogen. Hvordan skal de forholde seg?

– Det er ikke forbudt å ferdes i skogen under elgjakta, og det er heller ikke risikabelt. Men man må vise hensyn. Jeg ville ikke ha beveget meg inn i et område der jeg visste det foregikk elgjakt. Det er ikke noe artg å havne midt i et drev, sier Ole John Sæther.

Send oss gjerne bilder fra jakta! Det kan du gjøre på tronderbladet@tronderbladet.no eller på telefonnummer 982 60 452.