Fire kommuner sto på programmet for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på første dag av årets fylkestur, som i år går til Nord-Trøndelag. Turen startet onsdag, og fortsetter torsdag. Etter en stopp på Høylandet, gikk turen videre til Namsskogan Familiepark.

Og i familieparken var Christina Marie Stølhaug fra Lundamo naturveileder for kronprinsparet.

– Jeg var selvsagt nervøs først, men med én gang vi hadde hilst føltes det normalt, forteller Stølhaug. Hun jobber ikke i selve familieparken, men er naturveileder på Besøkssenter Rovdyr, som er samlokalisert med parken. Rovdyrsenteret er ett av tre i Norge som skal spre objektiv kunnskap om de fire store rovdyrene i norsk natur – bjørn, ulv, jerv og gaupe.

– De var veldig folkelige, og stilte mange spørsmål om dyrene, sier Stølhaug. Det er nettopp kunnskapsformidling senteret jobber med, og har fokus på konflikt og frykt for rovdyr.

- Vi prøver å dempe dette ved å gi kunnskap. De kan være farlig, de er jo rovdyr, men det er ikke nødvendig å være redd for å dra på skogtur, sier Stølhaug.

Matet en jerv

Men selv om det kongelige besøket handlet om å dele kunnskap, var det definitivt en dag utenom det vanlige.

– Hele Namdalen var invitert, så det var mye folk. I tillegg var det sikkerhetsvakter og mange journalister, så det hele var litt surrealistisk, sier Stølhaug. Hun har vist om besøket et par måneder, og vært med på forberedelsene.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fikk omvisning rundt rovdyrinnhegningene, og dyrepasser Anne Karin Smestad Steinkjer tok dem med inn i innhegningen for å mate den sju år gamle jerven Nila, som fikk en porsjon elgkjøtt som ble lagt på et gjerde av kronprins Haakon. Ifølge Se og Hør holdt kronprinsessen seg litt i bakgrunnen, litt gjemt bak ektemannen. Tross skepsisen sa hun til pressen etterpå at hun likte møtet med rovdyrene.

– Jeg blir fort glad i folk, sa hun.

– Og dyr da, supplerte kronprins Haakon.

Til Grong og Namsos

Etter rovdyropplevelsen fikk også kronprinsparet selv mat, nærmere bestemt tradisjonell og kortreist sørsamisk mat. Det ble også mer underholdning for de kongelige, før avreise til neste kommune, Grong. Onsdagen ble avsluttet i Namsos.