– Te er en viktig del av den kinesiske kulturen. I Kina drikkes te fra tidlig morgen til kveld, men vi venter en time etter middagen med å drikke te, sier Tan Qiyun.

Satser i Melhus

Tidligere har hun drevet tesalong på Møllenberg i Trondheim der også Trondheim Stenindustri tidligere hadde tilhold. Ektemannen Knut Arne Finset er medeier i Trondheim Stenindustri og jobber der, og denne bedriften etablerte seg for flere år siden i den nordlige delen av Melhus sentrum. I en atskilt del av lokalene har Tan Qiyun etablert Aroma Teahouse.

En tepose slengt i koppen er langt fra det som kan forbindes med kinesisk tedrikking. Teseremonien er en del av den kinesiske kulturen, og kineserne er opptatt av at teen skal tilberedes på en bestemt måte for å bli så god som mulig. Under teseremonien brukes små skåler, og Tan Qiyun forteller at tesettet heter gai wan på kinesisk. Mugga som benyttes, heter gong dao.

– Vi bruker ikke teposer, og teen traktes. Det er ikke vanlig å bruke sukker i teen, forklarer Tan Qiyun.

I Aroma Teahouse kan en både få se en kinesisk teseremoni, og få kjøpe ulike sorter kinesisk te. Dessuten har Tan Qiyun utsalg av 50- og 60-tallskjoler som er produsert i Kina. Utstillingsdokkene skulle for øvrig sist helg være med på den store amcarutstillinga i Trondheim spektrum. I lokalene står også et kinesisk strengeinstrument og et imponerende trebord.

Møttes i Kina

Tan Qiyun er fra Kina, og hun forteller at hun og Knut traff hverandre da Knut var på forretningsreise i Kina.

– Jeg trives i Norge. Her er det kalde vintre, men veldig fint om sommeren. I Kina er det også kaldt om vinteren, men bare en kort tid og det er ikke så mye snø der, sier Tan Qiyun.

UTVALG: I Aroma Teahouse har Tan Qiyun ulike kinesiske produkter. Foto: Gunn Heidi Nakrem