Vernepleier Åse Mørreaunet ved Gimse ungdomsskole var overrasket da hun så hvor mange elever som ville være med på høstens nye valgfag, som baserer seg på frivillig innsats for andre. Hele 18 ungdommer ville være med.

– Ungdom er en enorm ressurs, bare de finner arenaer der de kan engasjere seg. Det er lett å kjenne på gleden over å hjelpe andre, og mange unge ønsker å være til nytte, sier Mørreaunet.

To timer i uka

Elevene vil få to timer i uka med valgfaget. Nå i begynnelsen har de brukt et opplegg gjennom «Seniorsurfdagen». De inviterer eldre som ønsker hjelp på datamaskina til å komme på Kroa eldresenter eller sykehjemmet på Buen. Torsdag 21. september blir neste mulighet, og det kreves ingen påmelding.

Agnes Flaten deltok sist torsdag, og tok med egen datamaskin. Hun har fått litt opplæring på kurs tidligere, men synes ikke det var nok.

– Her får jeg vite mer, og kan spørre ungdommene om det meste. De er så greie, sier Agnes.

Nora Konstad Brevik på tiende trinn syntes det var artig å hjelpe til.

– Det er fint og lærerikt å være med på dette. Vi vet ikke så mye om hva valgfaget dreier seg om, men synes det er spennende, sier hun.

For alle aldersgrupper

Åse Mørreaunet forklarer at det seinere kan bli aktuelt å bake med dem som bor på Buen. De kan lage aktiviteter og hinderløyper for unger, og bidra med hjelp til flyktninger.

– Mulighetene er veldig mange, sier Mørreaunet.

Hun samarbeider både med Frivilligsentralen og voksenopplæringa. Jorunn Merete Johansen er leder i Frivilligsentralen, og synes tiltaket er glimrende.

– Det er bare å gi ros til Åse og Gimse ungdomsskole. Behovet er så stort, og vi tror at elevene får en større forståelse for å gjøre en frivillig innsats i samfunnet, sier Jorunn Merete.

Åse Mørreaunet (til høyre) har fått gjennomslag for å utvikle et nytt valgfag på Gimse ungdomsskole, med frivillig hjelp til andre mennesker. Jorunn Merete Johansen i Frivilligsentralen samarbeider om opplegget, og synes tiltaket er glimrende. Foto: John Lerli
Andrine Marie Mathisen og Iselin Hovd hjelper Olav med funksjonene på mobiltelefonen. Foto: Privat.
Denne valgfaggruppa var på sykehjemmet på Buen for å hjelpe eldre med PC, mobiltelefon og nettbrett. Fra ventre: Amanda Eriksson, Ronja Hilanmo Eiternes, Mari-Ann B. Løvås, Lisa Ayna, Aurora Horg, Anniken K.Johansen, Maren Samdal, Vilde Vatn, Silje Bjørklund og Victoria T. Skånøy. Foto: Privat.