Under en seremoni i Melhus formannskap i juni, overleverte utbyggingssjef Lars Bjørgård fra Nye Veier nøklene til tomme E6-hus til ordfører Gunnar Krogstad, og sa samtidig at leieinntektene tilfaller Melhus kommune. Nye Veier har innløst 20 boliger.

Mens gresset gror

Trønderbladet er blitt kontaktet av en som har fått henvendelse fra en person som lurer på hvorfor hun ikke får leie huset som står tomt på Kvål. Huset er fra 1990-tallet, og ble ifølge naboen oppusset for ikke lang tid siden. Rundt huset har gresset vokst høyt, og naboen mener det ser ustelt ut rundt huset. Det samme huset var utgangspunktet for at Mikal Kvaal (H) engasjerte seg, og i januar etterlyste han reaksjon fra Nye Veier når det gjelder å få fylt de tomme husene.

– Det står på at Nye Veier ikke har signert kontrakten, sier Tor Ingar Verstad, leder for området kommunal bolig i Melhus kommune.

Kontrakten det siktes til, er den juridiske kontrakten som om blant annet hvilke hus som kan leies ut. Melhus kommune får leieinntektene, men skal dekke de løpende driftsutgiftene.

Verstad forteller at Melhus kommune har purret på kontrakten, og har fått tilbakemelding om at den vil komme klar til signering i løpet av denne uka.

9 av 20

Melhus kommune har undersøkt de 20 boligene som kommunen fikk nøklene til, og har kommet til at 9 kan leies ut.

– Ganske mange hus har fått fjernet ting som kjøkkeninnredning, innerdører og armaturer. Det vil kreve store investeringer å få slikt på plass, og det har ikke Melhus kommune økonomi til. Dessuten er det hus som ligger slik til at de er langt unna skole og butikker, og det er ikke alle som har bil, sier Verstad.

Når kontrakten er underskrevet, vil kommunen først undersøke om noen av de 9 boligene skal leies ut av personer som har spesielle behov. De som blir til overs, vil bli annonsert for utleie, opplyser Verstad.

– Melder mange seg til den samme boligen, blir det loddtrekking, forklarer Verstad.

Oppsigelsestida for boligene blir tre måneder. Nye Veier har bebudet byggestart i 2021 om E6-kommunene går med på spareplanen.

Kan bli riving

De 11 boligene som kommunen ikke vil bruke, vil ifølge Verstad gå tilbake til Nye Veier.

– Både vi og kommunen har brukt tid på denne saken. Avtalen er klar til signering, og blir om relativt kort tid sendt over til kommunen, sier utbyggingssjef Lars Bjørgård i Nye Veier.

For de 11 gjenværende boligene, vil Nye Veier vurdere å få dem revet. Bjørgård sier at de ikke ønsker å ha dem stående, og vil hente inn tilbud på riving.