– Jeg er veldig fornøyd, sier Morten Midflå etter NM for elghund i Nord-Trøndelag i august. Til tross for at han og Cimba er regjerende norgesmestre for bandhund fra 2015. Flåbyggen kjempen mot 28 av Norges beste hundeførere, i et mesterskap der bandhund og løshund står på programmet annethvert år.

– Konkurransen er knallhard, og det skal litt til for å nå opp, sier Midtflå.

Les om seieren til Cimba og Morten Midtflå i 2015:

Midt-Norge dominerer

Særlig i Trøndelag er nivået høgt, og det var Trond Anders Nilsen fra Jonsvatnet som gikk helt til topps. Andreplassen gikk til John Trøen fra Hessdalen. Alle hundene på pallen var grå elghund, mens Cimba er svart elghund.

Første dag av konkurransen gikk svært godt for Midtflå, med hele 91 poeng. Dommeren skrev følgende: «Cimba jobber meget godt i dag. Særdeles godt overværsarbid på tross av vekslende vind. Samarbeider meget godt med sin fører.» Andre dag var det lite storvilt i terrenget, og det var helt på slutten av prøven at Cimba fikk syn på dyr. Poengsummen bar preg av dette, og ble 82. Flere av deltakerne fikk lågere poengsum andre dag, mens vinneren ble stående med skyhøge 96 og 97 poeng.

Flere hunder på gang

– Det skal litt flaks til for å nå opp. Man må være heldig med å ha dyr i terrenget, og ha tur med vær og vind og dommer, sier Morten Midtflå.

Han gir godt skussmål til hunden, som forholdt seg rolig og gjorde jobben sin. Nå er Cimba seks år, og det betyr at dette er hundens siste deltakelse i NM. Aldersgrensa er nemlig seks år. Men Morten har nye hunder på gang, uten å være sikker på flere NM.

– Hver klubb har et begrenset antall deltakere, og med det nivået vi ser skal det mye til for å hevde seg. Mange går med hundene hver eneste dag, og det satses noe voldsomt, sier han.

Morten Midtflå fra Ler sammen med elghunden Cimba. Foto: Atle Helland
Trond Anders Nilsen vant årets NM for elghund, i klassen for bandhund, med Loshundens Hera. Foto: Privat