Rosmælen (Betania) bedehus fra 1903 er blitt til klubblokale for amcarfolket. Eierne Kvål misjonsforening og Kvål Normisjon kom fram til at bruken ikke var slik den var før.

Var til salgs

– Jeg har ikke fått noen reaksjoner på at bedehuset brukes som klubblokale og selskapslokale, sier Stig Losen.

Losen Eiendom kjøpte bedehuset på Kvål for omtrent 1,5 millioner kroner i for, og det var flere lag som eide bedehuset.

Innvendig er det lite som minner om det tidligere bedehuset bortsett fra et orgel i et hjørne, og Losen opplyser at lagene som eide bedehuset, tok ut det aller meste av inventaret.

USA-inspirert

På veggene er det kommet opp bilder i amerikansk 1950-tallsstil, og i en del av salen er det innredet bar og sittegruppe.

– Dette er ting som jeg har samlet gjennom årene, og jeg er blitt inspirert etter å ha vært i USA, forteller Losen.

I bedehuset henger også skiltene fra Eindrides pub på Vertshuset Høvdingen som er blitt revet.

– Jeg fikk plukke med forskjellige ting fra Vertshuset Høvdingen etter å ha fått tillatelse fra Roy Jensen, og jeg fikk med tre skilt, sier Losen.

Var i bedehuset

Helge Kvaal (60) var i Rosmælen bedehus som barn, og forteller at ungene fikk stjerner når de var i bedehuset.

– Jeg var ikke fast gjenger, men var innom av og til fordi jeg var litt nysgjerrig. Det var ikke så mye som skjedde på søndagene, og mange tok turen til bedehuset. Bedehuset er ikke så aktuelt nå slik det var for folk for 45 år siden, sier Kvaal.

I 1940 da det var storflom i Gaula, og bedehuset berget selv om det sto vann høyt opp på veggen.

Stormønstring på søndag

Leidulf Gravråk er leder for Amcargata Cruising Car Club som bruker det tidligere bedehuset som klubblokale. Klubben arrangerer søndag River Meet. Hundrevis av amerikanske biler er ventet til arrangementet ved Gaula der det blir bilmønstring, premieutdeling og ulike aktiviteter.

– Vi vil få fram det folkelige, sier Gravråk.

Gravråk bor i Amcargata på Kvål, og arbeider for å få dette som offisiell gateadresse. Veien som er omdøpt til Amcargata, er sidevei til Kregnesvegen, og beboerne er blitt tildelt samme gateadresse som hovedveien. Det skaper utfordringer for dem som leter etter dem som bor i veien, forteller Gravråk. Amcargata skal asfalteres slik at den framstår i sin fineste prakt når bilfolket skal kjøre parade.

Over 100 biler

Klubben har drøyt 40 medlemmer.

–Medlemmene kommer fra fire forskjellige kommuner, og disse er Melhus, Midtre Gauldal, Skaun og Trondheim. Jeg har ikke telt opp hvor mange amerikanske biler medlemmene har, men det kan vel ganges opp med en faktor mellom to og tre. Amcarinteressen har lenge vært stor på Kvål, og jeg tror det er relativt mange amerikanske biler her i bygda, sier Gravråk.

Stig Losen og Eva Grefsheim er i baren som er innredet i det tidligere bedehuset. På veggen henger blant annet skiltet fra tidligere Vertshuset Høvdingen. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Kjell Ekli, Helge Kvaal, Leidulf Gravråk, Ludvik Gravråk, Thomas Bakken, Lorentz Bjørgan, Eva Grefsheim, Stig Losen og Ole Kregnes er glade for at Amcargata Cruising Car Club har fått eget klubblokale. Foto: Gunn Heidi Nakrem