–Jeg så at noen hadde bygd svære trehytter som de leide ut lenger sør, i Brummundal blant annet. Jeg hadde tenkt å bygge et jakttårn ettersom jeg er aktiv innenfor viltjakt, men å bygge en hytte for å så kunne leie den ut hørtes mye smartere ut, sier Sondre.

3. juli i år kunne Sondre og far Ola Arnfinn Ersthus (54) ønske velkommen til "Hytta i Treet". En gigantisk trehytte midt i Soknedals dype og grønne skoger.

–Det er syv meter opp til balkongen, og ti meter opp til hemsen. Balkongen er på 55 kvadrat, og hytta er på 14 kvadrat.

Massiv konstruksjon

Det er soveplass til ca. syv stykker, men Sondre presiserer at det går fint an å presse inn flere. Hytta kan by på både gassdrevet kjøleskap og stekeovn, i tillegg til det aller meste av bestikk og kjøkkenredskaper. Toalett finner man nede på bakken, i form av en utedo. De har også installert diverse lamper som forsynes gjennom et solcellepanel som henger utenfor balkongen.

Når Trønderbladet møter Sondre, har Ertshus-familien tatt imot gjester i en uke. Han forteller om fornøyde gjester som ønsker å komme tilbake.

–Vi har spurt gjestene etter utsjekk om det var noe som manglet, og så langt har det bare vært noen småting. Alt i alt har alle vært fornøyde, og flere sier at de ønsker å komme tilbake, sier Sondre med et smil om munnen.

For tidlig å kalle det en «suksess»

"Hytta i Treet" er nesten fullbooket i hele sommer, Sondre forteller at det kun er ledig noe sporadisk mot slutten av ferien. De har også mottatt mange bestillinger i august, og flere helger i løpet av høsten og vinteren. De har også fått to bestillinger for neste sommer!

Sondre sier det likevel er alt for tidlig å si noe om hytta har vært en suksess. Han mener man må se det an over tid.

–Spør meg igjen neste sommer, da kan jeg nok gi et godt svar på det. Ja, vi har mye pågang akkurat nå, men det må sies at sommeren er høytid for sånt som dette. Det kommer til å bli tynnere på vinteren på grunn av biltilgang til hytta. Om sommeren må man gå 100 meter fra parkeringsplassen, men om vinteren blir man pent nødt til å gå en fire-fem kilometer på ski. Folk elsker jo å ski, men den ekstra lille kneika kommer nok til å føre til tynnere booking, resonnerer Ertshus jr.

Uttalige aktivitetsmuligheter

Ettersom hytta ligger nokså langt ute i skauen, yrer det naturligvis av friluftsmuligheter og dyreliv i området rundt. Gynnilda renner like nedenfor, og Gynnildfjellet titter frem bak trærne. Sondre mener det er viktig å bruke hytta for det den er verdt, og mener hytta er utmerket både for barnefamilier, mosjonister og turglade, men ikke minst for folk som like å jakte.

–Skogfuglen flyr rundt hytta, man kan bedrive rypejakt et steinkast unna her, det finnes rikelig med elg, hjort og rådyr, i tillegg til fiskemuligheter. Det lokale jaktlaget skal ligge over her snart, og da bruker vi hytta som hovedkvarter, humrer Soknedalingen.

–Mye mer jobb enn vi hadde sett for oss

Sondre forteller at hytta ble mye bedre enn hva de hadde sett for seg, men innrømmer også at det var ekstremt mye mer jobb enn hva de hadde sett for seg.

–Det ballet liksom bare på seg. Det er greit nok å bygge ei vanlig hytte, men det blir litt tråere når den skal befinne seg 7 meter oppe i lufta. Alt må løftes, bæres, avstives og trippelsjekkes. Sett i ettertid er vi glade for at vi bare gønnet på og ble ferdige med det, konstaterer byggingeniøren.

Driver egentlig med melkeproduksjon

Det er Sondre og far Ola Arnfinn som står for brorparten av arbeidet, og Sondre mener at de har brukt mer enn 4000 timer på å reise det imponerende byggverket. Familien har bidratt mer på innspurten, da de har hjulpet til med interiør, vasking og rydding. Familien har også fått hjelp av folk i bygda når de har stått fast på noe.

Familien driver egentlig med melkeproduksjon, men skal slutte med dette i løpet av kort tid ettersom ingen av barna i familien ønsker å ta over etter Ola Arnfinn. De skal likevel fortsette med ammekyr og kjøttproduksjon. De håper at utleie av hytta kan kompensere for melkeproduksjonen.

Oppgraderer etterhvert

Sondre forteller at de planlegger å oppgradere både utearealet og nettsiden etterhvert.

–Vi planlegger å fylle uteområdet med benker og bålpanne blant annet. Nettsiden vår er veldig enkel for øyeblikket, men den skal bli mer «fancy» etterhvert. Den skal jo i utgangspunktet bare være et sted for informasjon, men vi planlegger å lage en engelsk versjon samt å gjøre det mulig å bestille online. For øyeblikket får folk nøye seg med å bestille via telefon og per epost, sier en latterfull hytteeier til Trønderbladet.

PRIMUS MOTOR: Sondre er byggingeniør til vanlig, noe som gjenspeiler seg i kvaliteten på hytta. Foto: Edward Stenlund