Folkets Hus med utallige fester er en saga blott, og etterkommeren Grendstuggu holdt på lide samme skjebne på lik linje med andre forsamlingshus rundt om i Melhus. Det ville ikke bygdefolket sto rolig og se på. Etter mobilisering er forsamlingshuset i ferd med å bli enda mer egnet for små og store selskaper og bygdakafeen går så det suser.

– Vi er avhengige av å ha slike hus for å ha store arrangementer. Et slikt hus betyr noe for samholdet i bygda, sier ildsjel Torunn Helen Langås.

Bygdekafé

Hver tredje onsdag i måneden sommer som vinter er det bygdakafé, og slik var det også denne uka. 27 samlet seg i Grendstuggu, og praten gikk over kaffebordene. Rekorden for bygdakafeen er 70 besøkende, og det inntraff i fjor sommer.

Etter at kaffen, smørbrødene og kakene var inntatt, var det tid for quiz. Gunnbjørg Kufås som er leder for komiteen som har ansvar for denne dagens bygdekafé, roper opp svarene etter at lagene har fått grublet litt og så blir vinnerlaget kåret. Deretter selges det årer, og en av kjøperne sier noe om at åresalg er tradisjon.

Bygdafest

Ved ett av bordene sitter Ragnhild Stenset (68) som sammen med Ola Stenset, deler minnene om Folkets Hus.

– Folkets Hus hadde stor aktivitet, og det var mange fester med orkester. Brustad fra Løkken og Meldal var ofte der. Den første festen jeg var på, var sikkert der. Folkets Hus var også brukt til selskaper og brylluper, men ble for lite og slitent. Det ble revet, og så ble Grendstuggu bygd på starten av 1970-tallet. Også i Grendstuggu var det fester, og det var bingo. Samvirkefesten var alltid her. Huset var bygd på dugnad, og ble vasket på dugnad. Grendstuggu er for meg et samlingspunkt i bygda, forteller Ragnhild.

Utleie

Inntektene fra bygdakafeen som drives på dugnadsbasis, går til utbedring av Grendstuggu.

Langås forteller at storsalen har fått delingsvegg slik at ei gruppe kan leie en liten sal og en annen den største delen. I gangen er det satt inn bord og stoler med plass til 15, og også gangen kan leies for seg selv.

Nede i kjelleren er det peisestue, og Grendstuggu har også skytebane som benyttes av skytterlaget.

– Deleveggen var planlagt da Grendstuggu var ny, og er rett og slett kommet fordi storsalen kan virke for stor om det er bare noen få som vil leie. Planer som ligger på vent, er skifting av gulvog utbedring av kjøkken og kloakkforholdene, sier Langås.

Inntekter kommer inn fra drifta av bygdakafeen og utleie. Imidlertid trengs det et større økonomisk løft for å realisere planene som ligger på vent, og styret har sendt ut brev til alle husstandene på Gåsbakken i håp om bidrag.

– Uansett er det behov for dugnadsinnsats, og gåsbakkingene er kjent for å bidra, sier Langås.

Programmet klart

Høstprogrammet for bygdakafeen er allerede klart. Reidar Almås kommer for å fortelle om Cuba-turen, og så blir det kulturelle bidrag ved Eigil Reitan, Hans Bakken og Idar Almås.

– I juni hadde vi trekkspillkarer på besøk, og da fikk vi danset i Grendstuggu, opplyser Langås.

19. august arrangerer Grendstuggu familiedag i Heggdalen på Gåsbakken.

ÅRER: Åresalget er i gang, og folk er raske til å kjøpe årer. Foto: Gunn Heidi Nakrem
ILDSJELER: Grendstuggu er en viktig del av Gåsbakken,mener Torunn H. Langås og Gunnbjørg Kufås. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Ragnhild Stenset, Ola Stenset, Oddvar Sunnset og Aud Sunnset var blant dem som kom til Grendstuggu sist onsdag.
Her sitter vinnerlaget i quizen.