Hovedkloakkrøret i Melhus sentrum ble i 2013 tilstoppet av sement, og nå kan saken om det tette kloakkrøret havne i retten. Ifølge Melhus kommune kom sement i det kommunale kloakkrøret da Søbstad AS spuntet for Høvdingplassen. Søbstad AS er ikke enig i at Søbstad er skyld i tilstoppingen.

Fem millioner

Advokatfirmaet Arntzen de Besche krever på vegne av Melhus kommune, i overkant av fem millioner kroner i erstatning.

Advokat Ole Skeidsvoll Moe er prosessfullmektig for Melhus kommune. Melhus kommunestyre har ifølge ordfører Gunnar Krogstad, enstemmig vedtatt å ta ut stevning mot flere parter. En av partene er Søbstad AS.

– Saken bringes inn til retten for å få en avslutning på saken. Kommunen vil ha dekning for skaden på avløpsledningen. Alt er utbedret, men det er ikke kommet til enighet om det økonomiske oppgjøret, sier Moe.

Hemmelighold

Da kommunestyret behandlet saken, var den unntatt offentlighet og presse og tilhørere fikk derfor ikke være til stede i kommunestyresalen. Etter kommunestyrets behandling, har kommunens jurist startet prosessen med å få tatt ut stevning. Ordfører Krogstad og rådmann Katrine Lereggen ønsker ikke å gi noen kommentar om saken siden den er unntatt offentlighet. Rådmannen begrunner hemmeligholdet med forberedelsene av saken.

Ordfører Krogstad opplyser at det er tatt ut stevning mot flere parter for å være sikker på at saken retter seg mot den rette parten.

- Kommunen forvalter fellesskapets interesser, og vi kan ikke bare gi avkall på krav fordi kommunen har så god økonomi. Vi ønsker erstatning for å få dekket kommunens utgifter, sier Krogstad.

Søbstad AS

Melhus kommune mener at Søbstad AS var skyld i skaden på kloakkrøret da de bygde Høvdingplassen. Kommunen oppdaget i 2013 at kloakk veltet opp av toalettene i rådhusets underetasje. I tillegg kom det kloakk inn i de to tannlegebyggene i miljøgata (Melhusvegen).

Det viste seg at kloakkledninga fra anleggsplassen i miljøgata og fram til rådhuset var tett. Virksomhetsleder Jakob Storrø sa da at entreprenøren var uheldig da stag for å støtte spuntinga, skulle settes ned. Betongen rant inn i kloakkledninga fordi entreprenøren ifølge kommunen, stakk hull på ledninga. Den ødelagte kloakkledninga førte til at miljøgata måtte graves opp, og hovedgata i Melhus sentrum var stengt i lange perioder.

Daglig leder Dag Søbstad er på ferie i Spania, og skriver i en tekstmelding at saken ikke er avsluttet i forhold til hvem som er ansvarlig for skaden. Utover det har han ingen kommentar. Heller ikke styreleder Steinar Søbstad ønsker å si noe om saken, og styrelederen sier at han ikke sitter med detaljer om det daglige arbeidet.

Advokat Ole Skeidsvold Moe. Bildet er fra en annen sak han førte for Melhus kommune.