Omtrent 15.000 kummer, stikkrenner og rør i Melhus, Midtre Gauldal, Rennebu og Oppdal skal måles inn for å få en nøyaktig posisjon for objektene.

Kjentmann

Fire arbeidslag er ute for å foreta registreringene, og ett av dem består av landmåler Kjetil Gynnild som opprinnelig er fra Soknedal og medhjelper Erik Jønland fra Hølonda. Sistnevnte forteller at han egentlig er pensjonist, og at han er med som medhjelper og kjentmann.

– Jeg er godt kjent, og vet av de fleste kummene, sier Jønland.

Jønland ble for øvrig hentet inn som kjentmann da kjemperegnbygen rammet Kvål tidligere i sommer. Kartet der kummene sto oppført, stemte ikke og Jønland kunne peke ut hvor kummer var. Regnvann fosset av gårde i terrenget, og kummer ble tettet til med sand og kvister slik at overvannssystemtet ikke klarte å ta unna alt regnet som kom.

Hele sommeren

Registreringa utføres av firmaet Terratec som driver med alt innen geografisk oppmåling. Terratec arbeider på oppdrag fra Statens vegvesen, og registreringa skal altså skje i fire kommuner. Flesteparten av de omtrent 15.000 objektene er i Melhus.

De fire målelagene skal være i aktivitet i hele sommer, opplyser Gynnild. Fredag var målelaget med Gynnild og Jønland ved Gimse bru der de målte inn en kum.

Mer oversiktlig

– Når objektene er registrert, blir det lettere å finne dem både vinter og sommer. Det blir nedskrevet noe om hver kum som hvilken funksjon den har, type materiale som er blitt brukt og hvilken dimensjon den har. Opplysningene skal inn i en landsomfattende database kalt NVDB, forteller Gynnild.

Om vinteren kan kummer og stikkrenner være nedsnødd, og kan være vanskelig å finne om det er behov for å ta en kikk på dem, forklarer Gynnild.

Kvål er ett av stedene der det skal utføres målinger på nytt slik at kartet stemmer.

– Det er slutt på den tida da kunnskapen om slike objekter gikk i arv, forteller Jønland.

Vedlikeholdskontraktene gjelder de fleste stedene for fem år, og i høst skal kontakten for neste periode lyses ut.