Tradisjonen tro var det seterbuffet på Overlivollen i Synnerdalen, og tilreisende fikk smake på kortreist mat denne helga.

Lokalmat

Inne i seterhuset sto buffeten dekket med blant annet rømmegrøt, spekemat, skjørost og gomme. Mange ville sikre seg en smak av setermat.

Blant dem var familien Kjelden som lørdag feiret Jon Kjeldens 68-årsdag med et besøk på Overlivollen.

Utenfor seterhuset satt Oddgeir Grytdal, og han solgte matbilletter.

- Dette burde vi gjøre oftere for å vise fram matproduksjon i Budal, sier Grytdal.

Rett ved grinda gikk for øvrig kyrne, og de fulgte interessert med i tilstrømninga til setervollen.

Seterfolket

Etter en kald vår er seterfolket på plass i Synnerdalen. En av dem er Bjørn Bjørkan som har gård i Budal, og som har kyrne på setra for å skaffe nok mat til dyra.

- Det har vært vått, men det tørker fort opp. Setringa er mest for kyrnes del, og en er avhengig av beitet, sier Bjørkan.

Bjørkan har seter like ved Hognarasten, og forteller at det omtrent aldri var folk som gikk på tur til Forollhogna da det ikke var nasjonalpark der.

For noen dager siden skrev Trønderbladet om at tre sauer var blitt tatt av bjørn i Storbekkdalen i Budalen. Bjørkan har aldri opplevd at noen av hans dyr er blitt tatt av rovdyr.

I Budalen er det blitt ekstra fokus på lokalmat.

Inne på kjøkkenet sto Sigrid Haanshus, Svein Erik Vinsnesbakk, Sissel Enodd, Johanne Enlid og Tonje Siegel.
Utvalget av setermat var stort.
Overlivollen på lørdag.
Kyrne ventet ved grinda.