Hyttebygging i Melhus bør fortrinnsvis skje i hyttefelt, mener rådmannen. Rådmannen anbefalte avslag på en søknad fra advokatfirmaet Advit som søkte på vegne av Lisbeth Hegg Byboth om å få fradele ei tomt på setereiendommen Bybotsvollen.

Ikke aktiv setring

Setervollen hører til gården Byboth på Ler. Ifølge søkeren har det ikke vært aktiv setring på Bybotsvollen siden 1948, og hun ønsker å beholde tilknytning til setervollen når gården blir solgt. Tomta det ble søkt om, var på ett mål og ligger i ytterkant av setereiendommen. I første omgang ønsket Byboth å få skilt ut setereiendommen, og advokatfirmaet endret planene etter at Melhus kommune ifølge advokatfirmaet, ikke var særlig begeistret for dette. Nå lød søknaden på å få fradelt en hyttetomt.

Eiendommen det ble søkt om fradeling for, er avsatt til landbruk, natur- og friluftsområde (LNF). I høringsrunden hadde Horg Østre bygdealmenning og Flå sameie ingen merknad, mens Leif Engen viste til at Kløvsti er atkomst til setra og omliggende setrer i Horg Østre almenning og at denne fortsatt benyttes som trekkvei av storfe og sau i beitesesongen.

Fylkesmannen frarådet at det skulle gis dispensasjon, og viste blant annet til at hyttetomta ville bli liggende et stykke unna vei, vann, avløp og strøm slik at dersom dette skulle opparbeides, ville det være behov for tekniske inngrep. Søkeren har opplyst at hun ikke har planer om å legge inn vann, men vil hente vann i vannposten på setervollen. Ett annet moment Fylkesmannen har tatt fram, er at hyttebygging som skjer mer enn 2,5 kilometer unna bilvei, vil åpne for tillatelse til motorferdsel i utmark.

Hyttefelt i nærheten

Rådmannen var enig i argumentasjonen til Fylkesmannen, og viste til at det finnes hytteområder ved Håen samt at det ligger en del hytter ved Storkaldvellvatnet. Om politikerne sa ja til hyttebygging på setervoller, ville det ifølge rådmannen undergrave arbeidet med å legge til rette for 150 hyttetomter ved Håen. Videre mente rådmannen at hyttifisering av setervoller vil ha negative konsekvenser for landskapsbildet som ellers består av seterbebyggelse og setervoller.

Melhus formannskap vedtok enstemmig å avslå søknaden om å få fradele ett dekar til hyttetomt.