GAMMEL GÅRD: Skårvold gård på Støren har vært embedsmannsgård, og her har prester og sorenskrivere bodd.

GAMMEL GÅRD: Skårvold gård på Støren har vært embedsmannsgård, og her har prester og sorenskrivere bodd.

Herskapelig museumsgård

Like ved Støren sentrum ligger Skårvold gård – en embetsmannsgård blant annet med ei trønderlån, som fremstår som nærmest urørt gjennom 250 år.

 

I fjor tok Tale Ragnhild og Kenneth Moe over den gamle trønderlåna, etter at den hadde vært i kommunens eie siden 1988. Paret kjøpte resten av gården i 2003, men siden Midtre Gauldal hadde fått låna og to stabbur i arv etter Margit Skårvold, holdt kommunen på denne frem til 2016.

Les også: Fikk ikke medhold i klager

Besøk etter avtale

Kommunen har gjort et stort arbeid for å registrere alle de mange tusen gjenstandene som er i huset, men museumsdriften ble for kostbar og ressurskrevende, og alle parter anså det for å være den beste løsningen at ekteparet Moe tok over også denne delen av gården.

Tale og Kenneth har foreløpig ikke fått lagt noen konkrete planer for hvordan de ønsker å bruke det verneverdige bygget, men de sier at det er bare å ringe, om noen har lyst til å komme og se inne i låna.

Gamle skatter

Låna er preget av velstand, og det er mye spennende å se inne i de gamle stuene.

Les også : God reklame for alle

Her finnes for eksempel bjørneskinnfell, silketørklær, likskjorter, en boksamling der den eldste boka er fra 1775, 20 skuvsenger, tre gulvklokker laget av Ingebrigt Saugen i 1868, en kiste fra 1709, bunad, symaskin, kart fra 1877 og lysekrone fra 1923. Matklokka er fra 1875.

Fra 1760

Hovedlåna ble bygd i 1760, og ble senere påbygd i 1880. Den eldste delen kan skrive seg fra 1650-1700.

At dette var en storgård, er det lite tvil om. I 1875 var det fem husfolk, ti tjenestefolk, 81 husmenn og 28 innerster her, og gården var som et lite samfunn. Gården hadde eget sagbruk, og 400 mål dyrkamark.

Mer å lese på Trønderbladet:
 
EIERNE: Tale Ragnhild og Kenneth Moe kjøpte Skårvold gård i 2003. I fjor tok de også over den gamle låna, som frem til da hadde vært i kommunens eie siden 1988.

EIERNE: Tale Ragnhild og Kenneth Moe kjøpte Skårvold gård i 2003. I fjor tok de også over den gamle låna, som frem til da hadde vært i kommunens eie siden 1988.

Leses nå
 
Nyheter

Kulturminister Helleland på pilegrimstur

Ønsker en plan for de neste 20 årene.

Støtter utbyggere

Melhuslista mener at private bedrifter må få momshjelp når de bygger kommunal infrastruktur.

Politiet får gjentatte meldinger:

– Du må ta høyde for dyr i veibanen

Politiet får gjentatte meldinger om bilister som ser beitedyr ved veien.

Veteraner går Norge på langs for en god sak

De startet på Nordkapp den 15. april, og planen er å ankomme Lindesnes den 28. september. Da har de tilbakelagt over tre hundre mil til fots!