Antallet elever som har søkt yrkesfaglige utdanninger har skutt til værs før skoleåret 2017/18. I hele Sør-Trøndelag har antallet søknader mot yrkesrettede løp økt med nesten fire prosent, fra 45,9 til 49,1 prosent. Ved Melhus videregående skole har antallet økt enda mer.

–Jeg er usikker på noe eksakt tall, men vi har i alle fall godt over 50 prosent av søkerne våre mot yrkesfag før dette skoleåret, sier rektor ved Melhus, Astrid Gynnild.

Ønsket utvikling

Det har lenge vært ønskelig med en økning i antall elever som går på yrkesfaglige utdanningsløp i Norge. En av grunnene til at man nå ser så stor økning, tror Gynnild kan være kommunikasjonen mellom ungdomsskoler og videregående skoler. Hun legger vekt på at både rådgivere og lærere ved ungdomsskoler får mye informasjon om disse studiene, og kan videreformidle denne kunnskapen til elever ved sine respektive skoler. I tillegg har man gode hospiteringsordninger, noe også Gynnild tror kan ha en veldig positiv effekt for søkertallene mot disse linjene. Det er flere grunner til å søke yrkesfag, men kanskje noe av det som frister mest på Melhus kan være sikkerheten etter skolegangen.

–På byggfag garanterer man faktisk at alle som går ut VG2 får seg lærlingplass. Det er et så stor behov for arbeidere i denne sektoren, at dette aldri er noe problem. I tillegg er det veldig sikkert at om man går elektrofag, også enten får lærlingplass eller kommer inn på påbygglinja, forteller hun.

Rekord for andre år på rad

Øya videregående skole opplevde i fjor det høyeste antall søkere totalt skolen noensinne har hatt. I år har dette tallet blitt enda høyere. På linja naturbruk har 182 søkt om plass fordelt på de tre trinnene, men her tar man bare inn 150 elever. Denne oversøkningen representerer også hele fylket, da Sør-Trøndelag før kommende skoleår ligger på 109,5 prosent oversøkning på linja naturbruk.

Det er til sammen seks ulike linjer innenfor naturbruk på Øya. VG1 har en felles linje for alle som kalles naturbruk, mens man på andreåret har tre alternativer (heste- og hovslagerfag, landbruk og gartnerernæring og anleggsgartner og idrettsanleggsfag). Det tredje og siste året kan man velge mellom landbruk og naturbruk, hvor naturbruk gir generell studiekompetanse.

På byggfag har 40 søkt om de 30 plassene skolen har, og på påbygg har man 40 søkere på 15 plasser. Det vil si at påbygglinja på Øya før dette skoleåret har en oversøkning på godt over 200 prosent, noe som er veldig høyt i forhold til andre linjer og på andre skoler generelt. Selv om disse tre linjene har ganske mange søkere, har man på VG2 ved Øya fortsatt ledig kapasitet på studiespesialisering. Her står hele 11 av 20 plasser ledige enda.

Flere tatt inn enn antall plasser

På Gauldal videregående skole er det til sammen tatt inn flere elever, enn det på forhånd var lyst ut at man hadde plass til. De har tatt inn 315 elever totalt, men har egentlig bare plass til 310. Dette er noe som er normalt for flere skoler skal man tro rektor ved Melhus Videregående, og det er også noe Gynnild sier man har gjort på Melhus.

–Vi tar på noen linjer inn både to og tre over det antallet plasser vi egentlig går ut med. Av erfaring så er det alltid noen som detter av og velger andre ting, og det er også ofte at de som har kommet inn på en linje, hadde et annet førsteønske og derfor heller går for det, sier hun.

Skiller seg ut

Det er spesielt en linje som skiller seg ut på Gauldal videregående. Linja Børsemaker tar bare inn åtte elever, men hadde i år 103 søkere totalt. Gauldal er nemlig den eneste skolen i hele landet som har denne linja, og det er derfor naturlig nok elever fra hele landet som søker seg hit.

Bortsett fra denne linja er det bare linja som kalles anleggsteknikk som har ganske mange søkere som ikke har kommet inn ved Gauldal. Her har totalt 52 elever søkt, men bare 30 kan tas inn. Ellers er det tatt inn 32 elever på bygg og anleggsteknikk, noe som igjen viser populariteten av yrkeslinjene. Både Melhus og Gauldal har fylt opp kvoten sin på denne linja foran kommende skoleår.

BYGGES MYE: Behovet for fagarbeidere øker, og søkertallene på disse linjene i videregående skoler har i år har også økt. Foto: Gunn Heidi Nakrem