Omdiskutert fraværsgrense

Før skoleåret 2016–17 ble det innført en fraværsgrense på norske videregående skoler. Denne regelen sier at elever som har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, opprinnelig ikke skal få karakter i det faget. Det var imidlertid også lagt vekt på at rektor ved skolen kan bruke skjønn ved enkelttilfeller, hvor elever får utvidet grensen til 15 prosent.

Denne nye ordningen ble veldig omdiskutert, og det var mange som hadde meninger om denne rundt om i Norge. Flere elever gikk ut og kritiserte den nye regelen. Nå er altså den nye ordningens første år gjennomgått, og tallene er klare. Antall dager fravær i videregående skole har i gjennomsnitt gått ned med 40 prosent i hele landet sammenlignet med skoleåret 2015/16.

Fornøyd kunnskapsminister

Kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen er fornøyd med årets prøveprosjektet. Mange var skeptiske til at en del elever skulle gå ut videregående skole uten karakter i flere fag med den nye ordningen. Resultatene etter skoleåret viser derimot motsatt effekt.

- Mange fryktet at fraværsgrensen ville føre til at flere elever ikke fikk karakter i fag, og at flere sluttet i videregående. Tallene viser det motsatte, sier Røe Isaksen til NTB.

Etter skoleåret 2015/16 sto 3,2 prosent av elever i norsk videregående skole uten karakter i fag, mens det i år var på 3,1 prosent som sto uten karakter. Ifølge Røe Isaksen strøk omtrent halvparten av dem som ikke fikk karakter i år, altså litt over 1,5 prosent av alle elever i norsk videregående skole, på grunn av overstigning av denne fraværsgrensa.

Best i fylket

På Øya vgs. på Kvål, var fraværet for inneværende skoleår under halvparten av det som ble målt i skoleåret 2015/16. I 15/16 hadde Øya et gjennomsnittlig fravær på 6,4 dager og 23,6 timer i året per elev. Det nylig avsluttede skoleåret målte de et fravær på 3,1 dager og 9,9 timer per elev, altså en kraftig nedgang fra foregående år. 3,1 dager fravær i snitt per elev er også lavest i hele Sør- og Nord-Trøndelag. Mære landbruksskole i Nord-Trøndelag er nærmest med et snitt på 3,8 dager per elev. I Sør-Trøndelag er Orkdal og Rissa vgs. de med nest lavest snitt, begge disse med 4,6 dager per elev.

Hvis man tar for seg hele landet på antall dager fravær per elev, kommer også Øya veldig godt ut. Øya har nemlig bare sju andre videregående skoler foran seg på lista over lavest fravær når det kommer til antall dager i gjennomsnitt per elev. Best i landet er Skoleskipet Gann som ligger i Rogaland. Denne skolen er helt nede i 1,7 dager i snitt per elev, men har til gjengjeld bare 120 elever fordelt over to trinn.

Tallene stuper også hos Melhus og Gauldal

Øya har gått størst prosentvis nedgang av de tre skolene i vårt distrikt, men hos både Melhus og Gauldal vgs. har også fraværet gått ned dette skoleåret. Melhus vgs. hadde i skoleåret 15/16 i gjennomsnitt 21,2 timer fravær per elev. I inneværende skoleår ble det målt 15 timer fravær per elev på den samme skolen. Dette er omtrent på snittet for hele Norge, nærmere bestemt 0,2 timer under snittet både i 15/16 og 16/17. Når det gjelder antall dager fravær i løpet av skoleåret lå Melhus under snittet for Norge etter begge disse skoleårene. Etter skoleåret 15/16 lå Melhus på 8,1 dager gjennomsnittlig fravær per elev, mens de etter årets skoleår lå på 5,2 dager.

På Gauldal vgs. har ikke fraværet i antall dager i året gått veldig mye ned fra skoleåret 15/16. Etter det skoleåret lå gjennomsnittet per elev på 8,5 dager i året, mens det etter årets skoleår lå på 7,7 dager. Antall timer derimot har gått mer ned. I skoleåret 15/16 lå gjennomsnittet på 14,3 timer i året per elev, en del lavere enn både Melhus og Øya allerede da. Etter årets skoleår målte også Gauldal lavest fravær i antall timer per elev i løpet av året, med 8,2 timer per elev.

Størst bedring hos yrkesfag

I hele landet er det generelt elever som går på yrkesfag som har gått mest ned på fraværet. Leder i Unge Høyre i Melhus, Ola Gimse Estenstad tror dette kan være noe av grunnen til at fraværet hos Øya har sunket så mye.

- Det er spesielt elever som går yrkesfag som tidligere har skulket mye og etter hvert droppet ut av videregående. Jeg tror fraværsgrensa har hjuplet disse spesielt, sier han.

Estenstad er veldig glad over å se at fraværet synker både på Melhus og Gauldal vgs. også. Han synes denne ordningen har fungert utmerket, og sier også at han vil stå på fremover for å fortsette å ha denne i norsk skolesystem. Selv var han elev og elevrådsleder på Melhus vgs. før fraværsgrensa kom, og han har alltid vært en forkjemper for at den skulle settes i verk.

- Det er utrolig flott å se at resultatene også var positive for Melhus og Gauldal. Dette er bare noen få eksempler på at fraværsgrensa har hatt en stror effekt, legger Estenstad til.

FORNØYD: Ola Gimse Estenstad er fornøyd med både Øya, Melhus og Gauldal har hatt mindre fravær inneværende skoleår. Foto: Privat
GODT RESULTAT: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (t.h) er fornøyd med resultatet av fraværsgrensa. Her er han avbildet sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Meek, Tore, NTB scanpix