– Hvor mye støy og støv må vi tåle før vi ikke vil bo her, spurte Henning Undlien da den politiske ledelsen og lederen i fylkeskommunens samferdselsutvalg mandag kom til Søberg.

Lastebil etter lastebil duret forbi, og tidsvis var støynivået så høyt at de frammøtte hadde problemer med å høre hverandre.

E6-ramper

Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) og varaordfører Stine Estenstad (H) hadde invitert lederen i fylkeskommunens samferdselskomité til Søberg slik at hun kunne se og høre hvilken situasjon beboerne befinner seg i. Melhus kommunestyre har tidligere vedtatt å sette av tre millioner kroner til forskuttering av nordvendte E6-ramper for å hjelpe beboerne og næringslivet, men beløpet er på langt nær nok. Veien gjennom Søberg var tidligere E6, og ble omklassifisert til fylkesvei da ny E6 ble bygd utenom boligområdet.

Flere beboere møtte fram, og de var klar på at de ønsker en bygging av E6-rampene så fort som mulig for å få bort plager med støy og støv. De har gang- og sykkelvei, men bomiljøet er blitt forringet av stadig flere lastebiler.

Daglig leder Hans Petter Øien Kvam i Melhus næringsareal pekte på at det er vanskelig å få avsetning på det gjenstående næringsarealet. Trafikktellinger viser at det daglig kjører 700 tunge kjøretøy gjennom Søberg.

Utålmodige beboere

– Vi hadde fest da E6 ble flyttet, men det kunne vi ha droppet, sier Gunnar Overbye.

Gjøran Undlien opplyste at selv om det var en jevn strøm av lastebiler den timen politikerne var der, var trafikkmengden liten sammenlignet med det beboerne vanligvis opplever.

– Vi ventet 20 år på at E6 skulle flyttes, og det er så urettferdig at vi ikke får noen løsning når den nye E6 ligger 50 meter unna oss. Slik kan vi ikke ha det, sa Undlien.

Ingen lovnad

Karin Bjørkhaug (KrF) som leder fylkeskommunens samferdselskomité, kunne ikke love tilskudd og hun viste fram noen småmynter for å illustrere hva fylkeskommunen har å rutte med.

– Fylkeskommunen har mange uløste oppgaver. Før en beslutning om forskuttering, må vi vite kostnadene og ta en helhetlig vurdering, sa Bjørkhaug.

Bjørkhaug foreslår at det kan settes inn tiltak mot støv.

Varaordfører Estenstad understreket at den politiske ledelsen er like utålmodig som beboerne på Søberg, men at kommunen ikke kan gå i gang med forskuttering uten at det foreligger en reguleringsplan for de nordvendte rampene og en avtale med Nye Veier. Ifølge varaordføreren og ordføreren er Nye Veier i gang med å se på en reguleringsplan for strekningen E6 Melhus der to felt skal bli til fire felt.

Gjøran Undlien (t.v) mener det er på tide at beboerne på Søberg får vekk tungtrafikken. Ny E6 går på utsiden av boligområdet. Videre bortover står Hans Petter Øien Kvam som er daglig leder for Melhus næringsareal samt politikerne Jan Arne Bremnes (KrF) og Karin Bjørkhaug (KrF).