Modernisering, effektivisering og oppgradering har stått i fokus på sagbruket på Støren det siste halvannet året. Kjeldstad trelast har investert for 50 millioner kroner i nye bygg og utstyr.

– Dermed har vi har det aller siste innen teknologien, sier driftssjef Ola Haukdal.

Større kapasitet

Han tar oss med på en omvisning på trelasten, og det er en høy grad av automatisering. De er i dag 33 ansatte, et tall som har holdt seg stabilt.

I 2015 startet de med ny styring og oppgradering av elektronikken på sagbruket til 14 millioner kroner.

– Det ble mer automatisert, vi har fått en større driftssikkerhet. Vi klarer å utnytte en mye større andel av hver tømmerstokk til trelast, sier Haukdal. En skanner tar for seg hver enkelt stokk, og optimaliserer utnyttelsen av tømmerstokken.

– Vi har i dag et veldig moderne anlegg, sier han.

De har investert i nye bygg, ny teknologi, oppdatert eksisterende maskiner og utvidet tomta. Til neste år skal de utvide tørkekapasiteten.

– Dette har vært helt nødvendige investeringer.

Industrivennlig eier

Da sorteringsverket brant i fjor, sto de ansatte på i en tøff situasjon. Fra branntomta var ryddet, tok det fem måneder til nytt anlegg var på plass. Haukdal skryter av sine ansatte.

– Vi har en veldig dyktig og stabil arbeidsstokk, sier Haukdal. Han understreker også at eierne av Kjeldstad Holding er svært kompetente og interesserte, og ikke minst: Industriorienterte.

– De vil skape industri og mer aktivitet.

Sysselsetter mange

Kjeldstad Holding eier også Støren treindustri, med sine 130 ansatte. Til sammen er det over 160 sysselsatt i de to industribedriftene på Støren. Og så kommer ringvirkningene, med skogeiere, hogst, transport og andre underleverandører.

– En må gange 2,5 til 3 for å finne hvor mange trenæringen sysselsetter her i området, sier Haukdal.

En stor kunde for Kjeldstad trelast, er nettopp Støren treindustri. Nettopp her ligger en god del av suksessformelen: De har kort vei fra råstoffet, og kort vei ut til kundene. Men i tillegg går 20 prosent av produksjonen til eksport

Haukdal og næringen som sådan, har stor tro på at tre fortsatt vil være etterspurt i årene som kommer. At det er en fornybar ressurs, er noe som blir stadig viktigere og som fungerer som et konkurransefortrinn.

– Tre blir sett på som eksklusivt sør i Europa. Jeg har en veldig god følelse for at det blir stor etterspørsel også framover.

MODERNISERING: Det er investert i både bygg og tomter, men maskinparken er også betydelig oppgradert. Det betyr mer automatisering, og en mye mer effektiv utnyttelse av råstoffet tre. Foto: Marthe Eid
BRANNEN: Da sorteringsverket brant i fjor, sto de ansatte på i en tøff situasjon. Fra branntomta var ryddet, tok det fem måneder til nytt anlegg var på plass. Foto: Marthe Eid