Viktige temaer sto på timeplanen da førskolebarna ble invitert til møte med helsesøstrene.

Uventet gjest

Fredag var det rebusløp utenfor Gimse skole for de kommende førsteklassingene, og så dukket sjiraffen Georg uventet opp for å lette på stemninga.

Helsesøster Bente Vikran Ingebretsen forteller at rebusløpet er et prosjekt for å se om dette kan være måten å få møtet mellom ungene og helsesøstrene til å bli best mulig. Alle de ni barneskolene rundt om i Melhus fikk i forrige uke besøk av helsesøstrene.

31 førskolebarn sokner til Gimse skole. Skolestarterne var delt inn i to grupper, og den ene gruppa var der da Trønderbladet ble invitert til å besøke prosjektet. De har tidligere hatt et møte med skolen som de skal gå på til høsten, og nå møter de skolens helsesøster for første gang, forteller helsesøster Laila Sundet.

Fortsatt undersøkelser

I stedet for å møte opp på helsestasjonen en eller en, samles ungene i grupper på skolen de sokner til.

– Ungene skal fortsatt veies, måles, hørselstestes og får legeundersøkelse. Det tar vi på helsestasjonen, mens vi bruker rebusløp for å snakke om helse, forklarer helsesøster Ingebretsen.

Letter på stemninga

Etter navneopprop for ungene blir de tre helsesøstrene presentert for barn og foreldre. Plutselig kommer lekesjiraffen Georg svinsende. Han får fort kontakt med ungene, og alle trekker på smilebåndet når Georg gir klemmer i fleng og vrikker på rumpa. Georg er utlånt fra Kreftforeningen, og er bare på en snarvisitt.

Den litt spente stemninga er snudd, og ungene blir ivrig med når de får høre at det skal holdes rebusløp.

Ulike oppgaver

Gjennom rebusen får ungene bryne seg på spørsmål om kosthold, bruk av refleks, fysisk aktivitet, søvn, vold og følelser. Løsningsordet blir Georg, forteller helsesøster Ingebretsen.

– Vi bruker sjiraffen Georg for å snakke med ungene om hvor viktig det er med frisk luft, og at røyking ikke er bra, sier Ingebretsen.

Mer barnefokus

Erfaringa med denne måte å møte førskolebarna på, er ifølge Ingebretsen at det blir mer barnefokus.

– Når vi innkaller barn og foreldre til førskoleundersøkelse på helsestasjonen, er det lett at vi voksne snakker mest. Ungene synes dette opplegget er artigere, og blir mer engasjerte. Tilbakemeldingene vi har fått, er gode, sier Ingebretsen.

Gleder seg

Mari Grytdal (6) og Maria Alexandersen (6) er blant ungene som har møtt opp. De tror det blir bra å starte på skolen.

– Jeg håper vi får tegne på skolen, sier Mari som forteller at hun kjenner noen som går på Gimse skole.

Mari går i Tambartun barnehage, mens Maria kommer fra Gimsøya barnehage. Maria kan å lese, forteller mor Camilla.

Foto: Gunn Heidi Nakrem
Helsesøster Veronica Nilsen spør ungene om hva som kan være riktig svar på oppgaven på denne posten. Foto: Gunn Heidi Nakrem