Tirsdag avduket Melhus Rotary en kopi av gullringen som i 2014 ble funnet i Melhus. Den gedigne gullringen er av arkeologer anslått til å være fra yngre romertid, og regnes som et bevis på den rikdommen som må ha vært i Melhus.

Melhus Rotary har fått laget en kopi som denne uka står utstilt i en monter i andre etasje på Melhustorget. I tillegg har Melhus Rotary fått en eksklusiv rett fra Vitenskapsmuseet, til å lage en liten serie nummererte kopier av ringen for salg. Inntekten fra salget går til Rotary-prosjektet «Historiske Melhus».

Langhus fra jernalderen

Samme sted kan en se animasjonsfilmen Melhus Rotary har fått laget, og filmen viser hvordan langhusene på Gravråk kan ha sett ut. Rester etter langhusene ble gravd under de arkeologiske utgravingene i Hofstad næringspark. Gjennom filmen blir vi tatt med tilbake til tida før år null og de første årene etterpå.

Under åpninga fortalte professor Lars Stensvik at det ser ut til at Gauldalen har vært det viktigste området for jernproduksjon i jernalderen i Skandinavia. Det ga rikdom og kan ha gitt en maktposisjon.

- Jeg tror høvdinger som Asbjørn og Einar har stått på skuldrene til høvdinger før dem. I Melhus har det vært mye makt samlet, sa Stenvik.

Store ras

Stenvik opplyste at det er funnet få graver i Melhus, og tror forklaringa kan være endringer i landskapet som følge av ras. I 1345 gikk det store gauldalsraset som er regnet som Norges største naturkatastrofe med over 500 drepte ifølge islandske nedtegnelser. Professor Stenvik fortalte at han hadde sett ei svart stripe i ei anleggsgrop på Klett, og at den kan være spor fra 1345. Ifølge professoren ligger det enda ei stripe under laget fra 1345.

- Det kan ha gått enda et ras. En dag vil det dukke opp et intakt menneske, og da kommer noen med en hjertestarter. Jeg vil selv ta intervjuet med det mennesket, sa professoren spøkefullt.

Langhus

I Hofstad næringspark fant arkeologer åtte langhus fra eldre jernalder, og disse langhusene var over 30 meter lange. Inne i dem bodde det familiegrupper som hadde husdyr. Husene kan ha stått der over lengre tid, og utgravingsleder Merete Henriksen fortalte at bosettinga kan ha blitt flyttet til et annet sted etter år 200. I alle fall to av langhusene kan ha hatt ovn for oppvarming. Storgårdene i Melhus i vikingtid skal ha vært på Skjerdingstad, Gimse og Foss. Jernutvinninga på Gravråk var for over 2000 år siden.

Utstillingsleder Trond Nielsen fra Melhus Rotary forteller at animasjonsfilmen er laget av firmaet Arkikon i Bergen, og skal vises i skolene og der det stilles en skjerm til rådighet.

- Både Sagauka og andre ting har i alle år dreid seg om vikingtida. Nå åpnes det for å se tilbake til 1000 år før vikingtida. Rikdommen i den tida var nok basert på jernproduksjon. Når du tenker på hva de hadde å hjelpe seg med når de skulle bygge langhusene, er det utrolig hva de fikk til. De var en tur innom bronse, og fant ut at den var for myk. At jernet dukket opp, fikk stor betydning, sier Nielsen.

Historielaget

Utstillinga er et samarbeid med Melhus historielag, og leder Bjarne Sommersel håper folk kommer for å se på historielagets utstilling som er satt opp like ved kopien av gullringen. Historielagsmedlem Ronald Nygård blir ivrig når han begynner å fortelle om svunnen tid, og forklarer at det kan ha gått et stort ras i nedre del av Melhus.

Søndag blir det mulighet til å besøke utgravingsområdet der langhusene er funnet, ettersom det er åpen dag da.

Gullringkopien ble behørig beundret.
Mange møtte opp til åpninga av utstillinga.
Ronald Nygård og Bjarne Sommersel fra Melhus historielag står ved utstillinga historielaget har.
Slik kan ett av langhusene ha sett ut ifølge et stilbilde fra animasjonsfilmen. Det hadde tak, og var rundt 30 meter langt.