– Det har ikke gått opp for meg, sier sokneprest John Olav Hodne om at han nå slutter som sokneprest etter nesten 12 år i Melhus.

Hodne er 65 år, og blir pensjonist.

– Jeg flytter til Larvik, og har barn og barnebarn i Skien, forteller Hodne til avisa.

Gripende

Kristi himmelsfartsdagen var det avskjedsgudstjeneste for Hodne i Melhus kirke, og det ble en gripende gudstjeneste. Hodne sa det selv: – Jeg er blitt lettrørt, og tårene presset på flere ganger.

Gudstjenesten i Melhus kirke var felles for alle menighetene i Melhus, og mange hadde møtt opp. Sokneprest Hodne fortalte innledningsvis at han hadde fått komme med musikkønsker. I starten av gudstjenesten spilte Arild Grimstad på saksofon, og kantor Christine Goedecke satt ved nyorgelet. Midt i gudstjenesten kom kirkelige ansatte fram, og mens noen av dem dannet et kor, spilte andre på et instrument.

Humor og alvor

Sokneprest Hodne er kjent for sin humor, og han spøkte litt med at dagen ble kalt himmelspretten. Så kom han inn på at Kristi himmelfartsdag forbindes med avreise, men at dagen er en forutsetning for Jesus nærvær. I talen kom han inn på det å være deprimert, og sa at han har vært der i likhet med mange andre.

– Depresjon gjør et menneske kraftløs, og en sitter dønn fast. Det å kjenne seg kraftløs over tid, kan nesten kjennes som at en ikke lever, sa Hodne.

Videre sa Hodne at misunnelse og bitterhet kan være enorme kraftkilder. Han kom inn på at det å kjempe seg gjennom depresjon og angst, er å kjempe seg opp fra det lave.

I bønnen bad han spesielt for dem som er rammet av Manchester-bomben, og han tørket tårer under bønnen.

Les også: Presten bad folk tenke på dem i Syria

Mange kom fram til nattverd. Til slutt spilte kantoren uventet «Jeg tok min nystemte» på nyorgelet, og Hodne smilte og takket. Etterpå var det stående applaus fra de frammøtte, og mange kom med en personlig takk til soknepresten i utgangsdøra. Etter gudstjenesten var det kirkekaffe i Melhus bedehus.

Ofringa i kirka var til det nye orgelet. Innsamlinga av den nåværende utgaven er fullført, men menigheten har bestemt seg for å samle inn penger slik at antall stemmer kan økes fra 27 til 34.

Gode opplevelser

– Tiden i Melhus har vært veldig fin. Det beste har vært møtet med mennesker og gode arbeidskolleger. Melhus kirke er veldig flott. Menigheten svarer med menighetssanger, og jeg har hatt gode opplevelser, sa Hodne til Trønderbladet i forkant av gudstjenesten.

Blant opplevelsene har vært fullsatt kirke på julaften. Hodne har for øvrig bursdag på julaften, og han har opplevd at menigheten har sunget bursdagssangen for ham. En gang møtte han opp med den ene armen gipset fordi han brakk armen da han skulle henge opp adventsstjerna på kontoret. Prost Øystein Flø beskriver sokneprest Hodne som en person som har berørt mange med sin raushet, sin varme, sin personlige måte å preke på og sin humor.

Tre søkere

Stillinga som sokneprest Hodne har hatt, er lyst ut.

– Den er lyst ut med tilsetting 15. juni. Det er tre søkere, men det er ikke sikkert at noen av dem tar stillinga i Melhus ettersom de har søkt på flere stillinger innen bispedømmet, sier prost Øystein Flø.

Tidligere har sokneprest Hodne vært blant dem som har gått i bresjen for å få opprettet ei prestestilling til i Melhus, og prost Flø forteller at det ikke ble opprettet ny stilling.

– Økonomien i bispedømmet har vært slik at det har blitt færre stillinger, opplyser Flø.

Sokneprest Hodne er en av prestene som har åpnet for å vie likekjønnede, og prost Flø gir en garanti for at det alltid vil være prester tilgjengelig i prostiet for likekjønnede som vil gifte seg i kirka.

INNSLAG: Under gudstjenesten spilte Arild Grimstad på saksofon, Christine Goedecke på flygel og Kurt Rylandsholm på bassgitar, mens Trine Skei, Randi Vik, Sonja Bruholt, Svanhild Christofie H. Sandberg, Jan Tore Vespestad, Bjørn Kåre Stjern, Øystein Flø og Kjell Arne Morland dannet kor. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Koret besto av Trine Skei, Randi Vik, Sonja Bruholt, Svanhild Christofie H. Sandberg, Jan Tore Vespestad, Bjørn Kåre Stjern, Øystein Flø og Kjell Arne Morland.
TALTE: Sokneprest John Olav Hodne kom inn på hva Kristi Himmelfartsdagen betyr. Foto: Gunn Heidi Nakrem