KOMMENTAR: Så har det skjedd igjen, det har vært nok et terrorangrep her i Europa. Denne gangen var det Manchester, og jeg må si at angrepet var ekstra ille. En selvmordsbomber detonerte mandag kveld en sprengladning ved Manchester Arena, der tenåringsidolet Ariana Grande akkurat var ferdig med sin konsert. Dermed var dette angrepet direkte rettet mot barn og unge. 22 mennesker ble drept, deriblant en åtte år gammel jente. Over 100 ble såret, mange av dem mindreårige.

Det virker svært vanskelig å beskytte seg mot slike angrep. Denne gangen skjedde det ikke inne på konsertarenaen, men like utenfor. Så selv om alle som går inn på konserten blir sjekket, er faren likevel til stede etterpå når tusenvis av publikummere går ut i samlet flokk. Hvordan skal man beskytte seg mot slike angrep? Mye tyder på at det meste må skje lenge FØR angrepet finner sted. Vi må stole på at overvåkningspolitiet klarer å ha oversikt over og stanse ekstremister før de får gjennomført planene sine.

På tronderbladet.no onsdag publiserte vi en artikkel om de 350 festivalene som er i Norge denne sommeren. Det er 350 steder der det er samlet mye folk, deriblant Pstereo, Olavsfestdagene og Melhusfestivalen. Strenge alkoholregler i Norge gjør at publikum blir sjekket ved inngangen til konserter og festivaler. Det gjør at det er vanskelig å ta med seg sprengstoff. Dermed har vi allerede høy sikkerhet på norske konsertarenaer. I tillegg er jeg sikker på at de aller fleste av de 350 festivalene vil vurdere sikkerheten. Er adgangskontrollen god nok? Er området sperret mot at en ekstremist kan kjøre inn med en lastebil?

Melhusfestivalen skal arrangeres om to uker. Jeg frykter ikke at noe skal skje der, overhodet ikke. Men det vil være naivt å ikke vurdere om man har en trygg festival. Og det skal arrangørene gjøre. De har innkalt til et møte der blant annet sikkerheten skal gjennomgås. Målet til arrangøren er at Melhusfestivalen 2017 «står igjen som den best gjennomførte festivalen i Melhus noensinne». Jeg håper de lykkes med det.