I løpet av året vil det interkommunale renovasjonsselskapet Envina innføre gjennomsiktige søppelsekker for å få flere til å sortere avfallet bedre.

Dermed kan det bli slutt på å legge tomme malingsspann, ukeblader, klær, plastleker og trebiter i samme sekken. Dette gjelder sekker som leveres inn til gjenvinningsstasjoner i Melhus og Midtre Gauldal.

Verdier

– En hiver ikke penger i søpla heller. Metall har en verdi, og ved å gjenvinne plast, slipper en at det brukes mer olje enn nødvendig, sier daglig leder Erik Fenstad i Envina.

Fenstad forteller at Envina har et mål om at minst halvparten av innlevert søppel skal gjenvinnes, og at dette er et absolutt nasjonalt krav med forankring i hele EU-området.

– Hvis vi skal leve på denne planeten om 50 år, må vi sørge for gjenvinning, forklarer Fenstad.

Når sekkene er gjennomsiktige og ikke svarte, vil det bli vanskeligere for folk å levere inn usortert søppel.

– Det som er levert inn på gjenbruksstasjonen, er vårt. Vi skal selvfølgelig ivareta privatlivet til folk, sier Fenstad.

Fenstad forklarer at Envina kan åpne sekkene som er levert inn til gjenbruksstasjonen. Derimot blir ikke søpla som ligger i avfallsdunkene hjemme hos folk, gjennomgått av renovatøren.

– Det avfallet går rett til forbrenning, opplyser Fenstad.

Ifølge Fenstad er erfaringa fra Trondheim og fra kommunene på Fosen at folk forstår hvorfor de svarte sekkene ikke kan brukes.

– De er glade for å bidra til å redde planeten. Erfaringa fra Hamos er at butikker tar inn blanke sekker slik at folk kan kjøpe dem i stedet for svarte, sier Fenstad.

Ambisjonen

Envina er i ferd med å bygge nytt hovedanlegg med administrasjonsbygg og gjenvinningsstasjon, og dette kommer i Hofstad næringspark i Melhus. Både Støren og Lundamo beholder gjenvinningsstasjonene.

Les også: Nytt anlegg til 22 millioner

– Målet er at anlegget i Hofstad næringspark skal bli Midt-Norges beste miljøstasjon, opplyser Fenstad.