Barnevern, brannberedskap, renovasjon og kommunale landbrukstjenester kan bli områder der det interkommunale samarbeidet tar nye former.

Over kommunegrensene

Kommunesammenslåing ble det som kjent ikke for Melhus, Midtre Gauldal og Skaun. Men de tre kommunene ser nå på om det interkommunale samarbeidet kan styrkes.

– Kommunestyret har sagt at det ønsker interkommunalt samarbeid på flere områder, sier melhusordfører Gunnar Krogstad.

Renovasjon

Fra 1. januar blir Klæbu slått sammen med Trondheim, og det betyr også at Klæbu går ut av det interkommunale selskapet Envina. Envina eies av Melhus, Midtre Gauldal og Klæbu.

Representantskapet for Envina som inkluderer ordførerne fra de tre eierkommunene, påla styret i møtet 19. april at styret skal komme med en utredning om framtida for Envina.

– Det kan tenkes at der inngås et samarbeid med Hamos eller med Trondheim renholdsverk. En annen mulighet er at Envina fortsetter med Melhus og Midtre Gauldal. Ansattes rettigheter skal ivaretas. Dette var et enstemmig vedtak, og utredninga skal leveres innen 1. oktober, sier Krogstad.

Representantskapet har også vedtatt at styret får fullmakt til at Envina tegner aksjer i Sesam Utvikling som er et utviklingsselskap for sentralt ettersorteringsanlegg for Midt-Norge. I vedtaket heter det også at kommunestyrene skal få orientering om Sesam-prosjektet i løpet av året.

Brannberedskap

Et annet interkommunalt selskap er Gauldal brann og redning som eies av Melhus og Midtre Gauldal.

– Her har representantskapet også pålagt styret å utrede mulige endringer. Trondheim brann og redningstjeneste er mest aktuelt. Skaun har spurt om et samarbeid, sier Krogstad.

Barnevern

Skaun har også bedt om et samarbeid om barnevern som følge av at kommunen ikke ble med i den nye storkommunen Orkland, og Orkdal har sagt opp avtalen kommunen hadde med Skaun. Melhus er blitt spurt av Skaun om et samarbeid om barnevern, og ordfører Krogstad sier at forespørselen ennå ikke er blitt politisk behandlet.

– Jeg vil tro at det kommer en sak slik at vi får dette opp til politisk behandling, sier Krogstad.

Hva som blir utfallet, vil ikke Krogstad spå. Men han viser til at kommunestyret har vedtatt at det er ønskelig med mer interkommunalt samarbeid.

Landbruk og IKT

Andre områder kommunene vurderer interkommunalt samarbeid om, er ifølge ordfører Krogstad, landbruk og datatjenester (IKT). Dessuten er det på administrativt hold nevnt at hverdagsrehabilitering kan bli et samarbeidsfelt.

– Hele tida handler det om at vi må sørge for gode tjenester til innbyggerne, og at tjenestene ikke skal koste mer enn nødvendig. Selv om det er uenighet om kommunesammenslåing, er vi enige om at kommunen skal gi gode tjenester og ha trygg økonomi, sier Krogstad.

UTRYKNING: Midtre Gauldal og Melhus eier Gauldal brann og redning. Bildet er fra en brann på Kotsøy. Foto: Gunn Heidi Nakrem
NY ARENA: Politikerne vurderer også om det skal være interkommunalt samarbeid om kommunale landbrukstjenester. Foto: Gunn Heidi Nakrem, TB