– I Trondheim er det kanskje 150 søkere på en deltidsjobb på Rema. Jeg tror det er lettere her på Støren, sier 19 år gamle Synøve Gjævran.

Hun flyttet nettopp fra Trondheim til Støren for å bo sammen med kjæresten. Til høsten skal hun ta påbygg ved Gauldal videregående skole, men ønsker ikke å gå ledig fram til da. Gjennom kontakt med Nav fikk hun tilbud om fire-ukers kurs i Jobbhuset på Støren. Nå har hun håp om å få en deltidsjobb, gjerne i butikk, og noe hun kan kombinere med studier til høsten.

– Mange som kommer til Jobbhuset blir mer bevisst på hva de ønsker å arbeide med. Jeg hadde det ganske klart fra før, men kurset var til hjelp fordi jeg fikk et større nettverk og innsikt i jobbmuligheter. Jeg er jo ikke så godt kjent på Støren fra før. Nå har jeg laget meg ei lang liste over steder jeg kan søke jobb, og jeg er allerede godt i gang, sier Synøve.

Kurs for arbeidsledige

Kurset gikk to dager i uka, og ble avsluttet torsdag. Jobbhuset er et prosjekt Nav Midtre Gauldal har hatt sammen med den kommunale enheten Familie og helse i tre år. I løpet av denne tida har 70 ungdommer vært på kurs, og det er lokalene til ungdomsklubben på den gamle prestegården som har vært benyttet. Både Nav-ansatte og personer på Familie og helse har vært tilknyttet prosjektet. Det har hele tida vært et poeng å få dette tilbudet ut av rådhuskontorene. Til et uformelt møtested, som er åpent tre dager i uka. Det sosiale er en viktig bit, enten det gjelder å krype sammen i sofaen, spille et spill eller gå sammen om matlaging på kjøkkenet.

– Vi har hatt veldig flinke folk knyttet til Jobbhuset og kurset. Jeg har blitt kjent med flere andre deltakere, og vi er jo litt i samme situasjon alle sammen, sier Synøve.

Enhetsleder for Familie og helse, Oddveig Børseth, sier at mange unge som ikke er i arbeid lett faller ut av det sosiale nettverket. Derfor er dette en viktig del av Jobbhuset.

Nederlagserfaring

– Flere år med nederlagserfaring på jobbmarkedet er en dårlig start på voksenlivet. Det er viktig med en tidlig og ordentlig innsats. Noen trenger praktisk hjelp, andre oppmuntring eller hjelp til å se hva de er gode til, mens andre trenger å få avdekket sine utfordringer for å få hjelp og bistand, for eksempel når det gjelder psykisk eller fysisk helse. Tidlig innsats er i tråd med kommunens tankegang, og på Jobbhuset samarbeider vi tett og litt på tvers faglig, sier Oddveig Børseth.

Gunn Elisabeth Hanshus er prosjektleder ved Jobbhuset, og sier at en liten kommune gir stor innsikt i hvor det er hjelp å finne.

– Jeg vet alltid hvem jeg kan henvende meg til når ungdommer har utfordringer. Her på Jobbhuset blir vi raskt klar over hva som er ungdommenes behov, og vi skaper en åpen tone med tillit og et ønske om å stå på ungdommenes side, sier Hanshus.

Jobbhuset har stort fokus på mestring, og det å tenke høgt om sin egen framtid. Kursene tar for seg mange ulike tema, fra livsstil og helse til personlig økonomi og hvordan man skriver en jobbsøknad. Deltakerne øver på jobbintervju, og flere arbeidsgivere er innom for å fortelle hva de legger vekt på når de ansetter folk. Noen av deltakerne har ikke fullført videregående skole, og da kan oppfølgingstjenesten ved Gauldal videregående skole benyttes. For andre kan Frisklivssentralen være et godt tilbud.

Jobbhuset virker

Av de 70 ungdommene som har deltatt på kurs har hele 58 prosent kommet seg videre i arbeid eller annen aktivitet. Dette er tall som Nav-leder Tove Mette Aufles er meget godt fornøgd med.

– Dette viser at Jobbhuset gir gode resultat. Noen av dem som ikke omfattes av de 58 prosentene flytter eller går over på andre ytelser. For dem har Jobbhuset gitt en avklaring av egen situasjon og hjelp til å være aktiv likevel, og det er også verdifullt, sier Aufles.

Hege Anita Scheie er veileder i Nav Midtre Gauldal, og bruker to dager i uka på Jobbhuset.

– Vi ser ofte at tilbudet på Jobbhuset gir sjøltillit. Vi hjelper ungdommene til å bli bevisste på hva de er gode til, og hva de ønsker å få ut av livet. Deltakerne skal sette opp kortsiktige og langsiktige mål. Vi skaper trygge rammer, og mange får se at de ikke er alene om å slite med utfordringer eller at de ikke har fullført videregående skole. Vi skaper håp, og det skjer gjerne i litt uhøgtidelige rammer, uformell prat, matlaging og kos rundt måltidene, sier Scheie.

Håper på videre drift

Hun lover nytt kurs til høsten, og målgruppa er ungdom mellom 16 og 25 år. Dette er det siste året i det treårige prosjektet, som er støttet med statlige midler. Men både Hege Anita Scheie og enhetsleder Oddveig Børseth har tro på at Jobbhuset i Midtre Gauldal har kommet for å bli.

– Vi er avhengig av politikernes godkjenning, og bevilgninger fra kommunen. Men vi har støtte for tankemodellen om at tidlig innsats er viktig for ungdom uten arbeid, og alle på Jobbhuset har rett på bistand. Det er i alle fall dyrt å la det være, sier Oddveig Børseth.