– For 10 år siden kunne du låne 100 prosent av lånesummen til bolig, og nå må du stille med 15 prosent i egenkapital. Hvis du skal ha en bruktbolig på Gimse, betyr det noen hundre tusen i egenkapital, sier Eirik Grøseth Sund i Arbeidersamfunnet Asbjørn.

Forslag

Under kommunestyremøtet på tirsdag foreslår Eirik Grøseth Sund, Anja Sterten, Pernille Wahlberg og Anne Grethe Tevik i en interpellasjon at Melhus kommune går i dialog med TOBB og Husbanken for å se om det er mulig å realisere et prosjekt der unge kan leie en leilighet noen år før de eventuelt kjøper den. De viser til en modell TOBB har, og som er kalt «Leie før eie».

– De fleste ungdommer har muligheten til å betjene et boliglån, men mangler egenkapital. I slike prosjekter står kommunen for tomta, TOBB for bygginga og Husbanken for gunstige lån, skriver de fire i interpellasjonen.

Grøseth Sund sier at slike boliger ikke nødvendigvis må være i Melhus sentrum, men at det kan være gunstig å ha slike boliger i nærheten av trafikknutepunkt slik at beboeren ikke er avhengig av å ha bil.

Utredning

Han legger til at de ønsker at administrasjonen utreder dette.

– Det sitter fagfolk i kommunen som er bedre rustet enn oss til å ta ballen videre. Så håper vi at kommunestyret kan være med på noe konkret, sier Grøseth Sund.

Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) uttaler at han ikke vil kommentere saken nå, og at svaret blir gitt i kommunestyremøtet.