Når Åpen gård arrangeres for fjerde gang 22. og 23. september på Kvål, ventes det storinnrykk igjen. I fjor kom det bortimot 4000, og ved å legge arrangementet litt tidligere på høsten enn i fjor, håper arrangøren at enda flere kommer.

Gårdsbruk i drift

– Arrangementet her i Melhus er det nest største i Norge når en måler ut fra antall personer som møter opp. Åpen gård pågår over hele landet, og hensikten er å vise fram et gårdsbruk i drift, sier Anders Eggen, leder for Melhus bondelag.

Eggen tror suksessfaktoren er at Melhus er nært Trondheim, og at byboere ønsker å få se landbruk på nært hold. Under Åpen gård får publikum komme i nærkontakt med ulike husdyrslag samt delta i ulike aktiviteter og konkurranser. Tilbudet om kortreist mat har også tiltrekningskraft.

Skog og utmark

Årets tema er skog og utmark.

Arrangementet starter med en debattkveld der det grønne skiftet blir tema. Spørsmålet under debattkvelden er om det er «gull i grønne skoger». Bygdeprofessor og hølonding Reidar Almås er konferansier og innleder.

Blant paneldeltakerne finner en også Anne Huitfeldt fra Klæbu som vil ta for seg bruk av utmark, administrerende direktør Snorre Furuberg fra Allskog og prosjektleder Bjørn Arve Snekvik fra massivtreprosjektet. Skogbruksmeldinga som kom før jul vil naturlig nok bli et tema, og det samme venter arrangøren at emner som biovarme og framtidsrettet bruk av skogen vil bli.

– Det er midt å blinken å ha med skogen som tema når en snakker om klima og det grønne skiftet, sier Eggen.

Artikaill Jon Lyngstad kommer til debattkvelden for å gi sin versjon av skogbruket.

Historisk utstilling

Kåre Sunnset fra Hølonda skogeierlag er glad for at skog og utmark settes opp som tema, og han viser til at det er kommet nye skogbruksplaner. Dagens skogeiere har ofte full jobb, og driver ikke skogen på egen hånd slik det var før i tida, forklarer Sunnset. Sunnset opplyser at det blir en historisk utstilling. Publikum får tilbud om skogkaffe. Melhus skogeierlag og Hølonda bondelag er også med på arrangementet.

Under Åpen gård ventes 30 utstillere å ha stand inne i drivhuset. Drivhuset har kunstgressdekke, og gir martnasfølelse. Arrangøren opplyser at det er plass til flere utstillere.

Nyttig for skolen

Tidligere har Melhus bondelag arrangert landbruksdag i Melhus sentrum, og har de siste årene samlet både Åpen gård og landbruksdag til et felles arrangement på Øya videregående skole og ungdomsskole. Der hjelper elever og ansatte til med å få gjennomført arrangementet.

Rektor Ole Jørgen Stevik forteller at alle elevene er på skolen den dagen det er Åpen gård, for å bidra og at det gir læringspotensial.

– Elevene ser omfanget av det vi jobber med, og arrangementet er verdifullt for oss. Vi gleder oss, sier Stevik.

I arrangementskomiteen sitter også ansatte i Melhusbanken, og banksjef Ragnar Torland tror Åpen gård faller i smak fordi folk bor mer og mer urbant og har behov for å se hvor maten kommer fra.

UTE: Hopping i høyet var blant aktivitetene under Åpen gård i fjor. Foto: Gunn Heidi Nakrem, TB