- Det er enighet om det gis en kompensasjon, sier advokat Frode Wisth som er forsvarer for Belinda Skibnes Ramberg.

Hva kompensasjonen går ut på, vil Wisth ikke si noe om. Wisth sier at det ikke foreligger noen innrømmelse av skyld, og at det derfor ikke brukes ordet erstatning. Ifølge Wisth er avtalen taushetsbelagt. Utover det ønsker ikke Wisth å kommentere mer om kompensasjonen. Når det gjelder taushetsbelegging, sier Wisth at dette ikke er uvanlig.

Om erstatningskrav

Ramberg er daglig leder for Trondheim Bil-Demontering, og er tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven. Etter at rettssaken ble stanset av dommeren i mars, kom den i gang igjen i dag tirsdag.

Leif Høvik døde av brannskadene han pådro seg, mens Svein Børge Hustøft og Håvard Lystad ble meget alvorlig brannskadd.

I retten i dag understreket Håvard Lystad at han ikke fremmer krav om erstatning. Lystad løp sammen med en annen ansatt, inn i tankhallen da han hørte et dunk. Han forklarte at han flere ganger forsøkte å få stoppet lekkasjen. Under brannen fikk han omfattende brannskader, og har fått langvarig behandling. Lystad ønsket ikke å bli fotografert av pressen. Ifølge Lystad hadde tanken bekket, og han sa at han oppfattet lekkasjen som liten.

- Det var ingenting i rommet som skulle tilsi at det tok fyr, sa Lystad.

Hva skjedde?

Daglig leder Belinda Skibnes Ramberg har hele tida nektet straffeskyld, og forsvarer Wisth mener det er innlysende hva som forårsaket brannen 26. mai 2015. Tidligere har det kommet fram at bensin ble lagret på melketanker, og at det oppsto en lekkasje.

- Tanken bekket på grunn av materialsvakhet. En kan aldri forsikre seg mot arbeidsulykker, sier Wisth.

En bjelke brakk i to, og spørsmålet har vært om den ikke var sterk nok til å holde tanken på plass.

- Vi vet at sveisen var for dårlig, sier Wisth.

Når det gjelder aktor Aage Sliper Midlings gjentatte spørsmål om HMS-tiltak ved bedriften og skriftlig dokumentasjon, forklarer forsvarer Wisth at de ansatte var praktikere. Flere har i retten i dag snakket om at de ikke var så glade i skriftlig materiale, men at de var fullt ut klar over faren ved bensinlekkasje. Ifølge tiltalen unnlot daglig leder å utarbeide en risikoanalyse som kartla og vurderte arbeidstakernes sikkerhet ved en eventuell lekkasje og brann i tankhallen, som var kjent for arbeidstakerne.

Bensinen var lagret i tanker inne i et tankrom, og ansatte har sagt at de var klar over at bensin kunne være farlig.

Ifølge tiltalen tok flere arbeidstakere seg inn i tankrommet da det oppsto lekkasje, for å stanse lekkasjen i stedet for å evakuere stedet.

Trucken

Forsvarer Wisth mener det kan ha vært trucken som forårsaket at bensindampen ble antent. En ansatt fortalte i retten i dag at han kjørte trucken inn i hallen der tankene sto. Trucken skal ha blitt brukt for å få retten opp tanken som hadde bekket. Han fortalte at han var blant ansatte som hadde fått ta bensin til egen bil fra den bensinen som ble avtappet biler som skulle vrakes. Ansatte fikk ifølge vitneforklaringer, kjøre egen bil enten helt eller delvis inn i hallen der tankene sto.

En elsikkerhetsingeniør fortalte at brannstedet ble undersøkt etterpå, men at det var veldig utbrent der.

Godt skussmål

Wisth har hentet inn flere vitner som i dag har gitt daglig leder Skibnes Ramberg godt skussmål. Disse jobber selv innen bilinnsamlingsbransjen, og Leif Nybø som har vært generalsekretær i Norges bilinnsamlers forening, sa i sitt vitnemål blant annet at Skibnes Ramberg hadde fokus på å utvikle bedriften profesjonelt. Nybø har flere ganger besøkt Trondheim Bil-Demontering, og sa også at Skibnes Ramberg var kvinne i et mannsdominert miljø. Nybø forklarte at Skibnes Ramberg var ung da hun tok over Trondheim Bil-Demontering, og at hun sørget for å få opplæring.

- Helt fra starten lot jeg meg imponere over henne, sa Nybø.

Bistandsadvokaten

Bistandsadvokat Trond Sivertsvik sier at han er fornøyd dersom det er slik at det nå er kommet i land en avtale om kompensasjon. Han opplyser at det har vært forhandlinger. At avtalen om kompensasjon er hemmelig, er ikke uvanlig, forteller Sivertsvik. Sivertsvik representerer de etterlatte etter Leif Høvik som døde av brannskadene han fikk.

- Det er domstolen som avgjør skyldspørsmålet, sier Sivertsvik.

Trønderbladet har også forsøkt å få kommentar fra pårørende som var til stede under dagens rettsmøte, og de ønsket ikke å komme med kommentarer utover at de følger spent med saken.