Myrmassene kommer fra E6-bygginga på Heimdal, og er for sure til å bli fullverdig matjord. Jens Ljøkjell fra Forset Frus som driver deponiet på Gravråk på Kvål, forteller at myrmassene iblandes kvabb (sand) og kalkes. Målet er at det tidligere arealet på 300 mål igjen skal bli dyrkbart.

300 mål

Arealet er tidligere benyttet til dyrking av poteter og korn, men etter uttak av grus var området ikke lenger dyrkbart. Nå skal arealet fylles opp igjen, men det kan ta tid. Forset grus anslår at det kan ta flere år fordi tilgangen på masser avhenger av behovet i markedet for å deponere masse.

E6-bygginga fra Trondheim til Melhus har skapt behov for steder der myrmasser kan legges. I starten ble myrmasser lagt på åkre som jordforbedring, men administrasjonen i Melhus rykket fort ut og krevde søknad før dette kunne innvilges. Deponiet på Gravråk er blitt ett av stedene der det legges myrmasser.

Firmaet skriver i dispensasjonssøknaden at det dessverre ikke finnes mye kulturjord tilgjengelig til å fylle opp der det tidligere er tatt ut grus. I stedet henter Forset Grus myrjord for E6-bygginga. Massene som kjøres til deponiet skal være såkalt rene – noe som innebærer at de ikke inneholder betongbiter. Daglig leder Ole Arild Haugum i Forset grus viser i dispensasjonssøknaden til at de har muligheten til å få tak i leirmasser som kan legges under myrmasselaget, og at disse massene er fri for stein og røtter.

Gjennom boligfelt

Transporten må gå langs gamle E6 på Søberg, og langs smal bygdavei på Gravråk før lastebilene er framme på deponiet.

Beboere har klaget på transporten, og mener det blir mye støv og støy. Mikal Kvaal (H) foreslo i et tidligere formannskapsmøtet at behandlinga av søknaden fra Forset Grus skulle utsettes inntil formannskapet hadde vært på befaring.

Melhus formannskap var tirsdag på befaring på deponiet på Gravråk på Kvål, og Jens Ljøkjell fra Forset Grus forklarte planene for å få området til å bli dyrkbart igjen. Han sa også at det aldri skulle ha vært drenert ut grus, men at det er gjort og at en får gjøre det beste ut av det.

For å sikre at rene masser kommer inn til mottaket, har Forset Grus kamera som registrerer bilene som kommer til deponiet.

Landbruksfaglig plan

Inne i formannskapssalen foreslo Jorid Jagtøyen (Sp) på vegne av Sp, ML, V og Frp at søknaden fra Forset Grus om også å få bruke et område til deponi samt få øke høyden på deponiet, skulle avslås.

– Jeg vil ha en forpliktelse for å få det best mulig, sa Jagtøyen.

Mindretallsgruppa ville at det først skulle utarbeides en landbruksfaglig plan for hvordan arealet kan tilbakeføres til jordbruksformål, noe som også er et ønske fra Fylkesmannen. Flertallsgruppa ville innvilge fortsatt bruk av deponiet på Gravråk, men stilte krav om blant annet vask av kjøretøy, tildekking av masse ved transport og kjøring kun innenfor tillatte tidsrammer.

Etterpå ble begge gruppene enige om at Forset Grus fortsatt kan benytte deponiet, og det skal utarbeides en plan.

Jens Ljøkjell fra Forset Grus forklarte formannskapet hvordan deponiet er tenkt utviklet. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Ett av punktene i søknaden er høyden på deponiet. Foto: Gunn Heidi Nakrem