Kommunen og politikerne skrøt av åpenheten, driften og ryddigheten til Norsk Kylling. De på sin side, skrøt av at kommunikasjonen med kommunen har blitt mye bedre.

Les: Intet nytt fra Engan

Les også: Kutter kalkunproduksjonen

Tjener penger igjen

Generelt var det god stemning da formannskapet, samt rådmann, næringsrådgiveren og næringsutvalgslederen besøkte fabrikken i Engan torsdag. Etter gjennomgang og kyllingwraps til lunsj, fikk de en omvisning i fabrikken.

Der fikk de først en gjennomgang av bedriften, og de store prosessene den står i: Ny fabrikk, store veivalg for fremtiden og den betydelige opprydningsprosessen de har gjort siden Rema 1000 kjøpte opp Norsk Kylling i 2012.

Det var tøffe år i 2013 og -14. Først i 2015 begynte de å tjene penger, og også fjoråret viste pluss i regnskapet.

– Det er fortsatt ikke grunn til at vi skal være veldig fornøyd med dette. Det er fortsatt mye vi må jobbe med for å sikre en god drift, understreket Kjell Stokbakken, administrerende direktør.

– Ordentlig lønner seg

Han pekte på beslutningen om å umiddelbart avslutte slaktingen av kalkun, som et slikt valg. Vanskelig, men riktig.

Stokbakken understrekte også at bak den økonomiske bedringen, ligger det også andre prosesser. Trivsel, reduksjon i sykefravær, en trygghet for arbeidstakerne. I tillegg til stadig fokus på matsikkerhet, dyrevelferd og miljø. Stokbakken sa at de prøver å gjøre alt ordentlig i alle ledd.

– Det å gjøre alt ordentlig er dyrt, ja. Men på lang sikt har jeg alltid erfart at det lønner seg. Når det er sagt, synes vi ikke at vi er gode nok ennå, sa han.

Han fortalte også om arbeidet med å planlegge ny fabrikk. Sikkert det temaet som interesserte de fleste av dem som kom. Noe særlig til ny informasjon fikk de ikke servert. Stokbakken fortalte at mellom 40 og 50 personer jobber med dette, som de kaller «Prosjekt Føniks».

ORDENTLIG: Å gjøre ting ordentlig er en rettetråd, ifølge administrerende direktør Kjell Stokbakken i Norsk Kylling. Han har tro på at det har vært medvirkende til at de nå har klart å snu til plussresultat. Foto: Marthe Eid
HØYT HENGER DE: Kyllingenes ferd gjennom fabrikken har her så vidt startet. Foto: Marthe Eid