Årets lesertur starter 20. juni med buss sørover fra Melhus og med ferje over til tyske Kiel. Ferden fortsetter gjennom Holland og Belgia og videre til Frankrike. Da settes kursen vestover til kysten og Bretagne.

Les også: Badet i lavavarme på Island

Les også: Joik på lesertur

Der er Saint Malo, som er en ordentlig pirathavn, med festning og bymurer.

I dag er det ikke så mange pirater, men butikker og kaféer. Byens torg kan oppleves som en scene tatt ut fra tv-serien «Allo - allo», ifølge turoperatøren Orklareiser.

Fra Saint Malo går ferjene går over til Kanaløyene og den største og mest kjente, Jersey som mange vil huske fra den britiske TV-serien om den tørrlagte kriminalbetjenten Jim Bergerac. På den naturskjønne øya skal leserturistene befordres rundt i spesialbygde små busser, slik at man få tatt en nøyere kikk på området som Bergerac har gjort kjent.

Gange-Rolf

Etter noen dager i Bretagne går ferden til Normandie, men først blir det en stopp på ei klippeøy, og på en molo inn mot land ligger klosteret Mont St. Michel som er på Unescos verdensarvliste. Det skal være verdt et besøk.

Flere har nok også sett seg ut denne ni dager lange leserturen fordi den går til Normandie, hvor storvokste Gange-Rolv regjerte, mørehøvdingen som var for noen hest. Og ikke minst - her ligger også strendene hvor de allierte gikk i land på D - dagen i 1944, mange ofret livet i blodbadet som ble starten på slutten for Hitlers jerngrep i Europa.

Utah Beach-museet

Å besøke Arromanches med de enorme minnesmerkene sies å være en gripende opplevelse, og museet som har fått navnet etter Utah Beach, som var kodenavnet for en av de de alliertes landingsstrender under D-dagen, er en tankevekker. I Normandie skal trønderne også besøke Bayeux, verdenskjent for det vevde teppet som viser Vilhelm Erobreren sitt felttog og slaget ved Hastings i 1066.

Denne delen av Frankrike er også «Calvados-land» og leserturen svipper innom den gamle herregården Chateau de Breuil, for der produseres det edle eplebrennevinet som lagres på eikefat.

Ferden fra Frankrike og tilbake til Norge går med fly fra Paris til Værnes via Gardermoen.

Island i fjor

25. mai i fjor arrangerte Trønderbladet og Orklareiser en fem dagers sagatur til Island, som en del av Sagauka i Melhus.

l