- I Soknedal utvider vi barnehagen med nesten én barnehageavdeling. Der skal vi lyse ut tre stillinger, forteller Toril Grøtte.

Hun er barnehagefaglig rådgiver i Midtre Gauldal kommune, og forteller at de til høsten opplever noe som ikke har vært realitet på mange år: Det er tomme plasser på Støren. I mange år har det vært smekkfullt her, og mange har ikke fått plass.

Les: Godtar ikke løsningen for barnehage og skole

Skolestarterne i skolen

18 barn under tre år har søkt plass i barnehagen i Soknedal. 15 av dem er født i 2016, og tre i 2015. I tillegg har åtte barn over tre år søkt.

Avdelingsleder Inger Strøm gleder seg over økningen, og fortelle at de øker med 2,8 årsverk.

Til høsten skal de som har sitt siste år i barnehagen, bruke arealer inne i Soknedal skole. Dette for at de skal få god nok plass. Strøm tror dette vil gå fint, og at det også kan trygge barna inn mot skolestarten.

Hun synes det er bra at de kan gi et tilbud til alle som ønsker å gå på barnehagen i sitt eget lokalsamfunn.

Antallet barn har økt jevnt og trutt de siste årene.

- Aldri har det vært så mange som i år. Det skal bli spennende å se framover, sier Strøm.

Les også: Liøya-barna likte laksetaco

Doblet på fem år

I dag går det 69 barn i Soknedal barnehage. I august tropper 82 barn opp. Antall barn i Soknedal barnehage har doblet seg de siste fem årene.

Kommunen ønsker at barna skal gå i barnehage i sin egen skolekrets, så lenge det er mulig. Derfor utvider de i Soknedal, i stedet for å gi tilbud på Støren.

- Vi tror det er en litt forbigående oppsving, de er i en topp akkurat nå. Delvis skyldes det litt tilflytning, og det er født mange barn oppi der nå. Vi har sett stigende tall de siste årene.

I tillegg har også sju barn søkt overflytting fra barnehager på Støren til Soknedal.

Færre på Støren

På Støren har det vært færre søkere enn antatt. Kommunen rokerer om på bemanningen ved Støren barnehage. Dermed vil de som nå søker om plass i barnehage på Støren, bli tilbudt plass i Liøya.

- På mange måter er det litt positivt at det er noen ledige plasser på Støren. Erfaringsvis kommer det alltid noen flyttende i løpet av våren og sommeren, sier Grøtte.

- Tyder dette på lavere fødselstall?

- Nei. Statistikken fra Statistisk sentralbyrå sier at det er en økning på 26 barn fra 1. januar i fjor til i år.

Avventer i Liøya

Det øker også med to barn i Singsås. Også der øker antallet ansatte. I Hauka og Budal er det stabilt.

Styrer Heidi Simensen i Liøya barnehage, er takknemlig for at kommunen nå stopper for inntak i den kommunale barnehagen på Støren. Dermed kan Liøya klare å fylle opp, selv om det står opp mot ni plasser ledig fra høsten av.

Simensen sier at styret i barnehagen har bestemt at de skal ha is i magen, og ikke vurdere nedbemanning. Hun tror og håper at det vil komme til noen barn i løpet av våren og sommeren.

Toril Grøtte forteller at totalen i kommunen er økende, som i årene før. Det som er nytt i år, er at økningen ikke kommer på Støren. Den kommer i Soknedal og i Singsås. Grøtte er barnehagefaglig rådgiver i kommunen. Foto: John Lerli
For første gang på mange år, er det ledig kapasitet i barnehagene på Støren. Liøya har nå åtte til ni ledige plasser fra høsten av. Heidi Simensen er styrer i barnehagen. Foto: Marthe Eid