For et drøyt år siden var det en kraftig kar som begynte å stå opp grytidlig, for å gå seg en tur på Frøset på Støren. Hver morgen, halv seks.

Nå, fjorten måneder senere, treffer vi ham på tredemølla på Bjørgen treningssenter på Støren. Han har en date med sin personlige trener, Emma Endal Hansen. De løper intervaller på sine dater.

Slik var det ikke før.

Les: På slankekurs i 40 år

Mann i tights

– Hvis noen hadde sagt at jeg skulle løpe med tights for ett år siden, hadde jeg ledd, kommenterer Håvard tørt.

Han var ikke en sånn en. Så ble han det, likevel.

For ett år siden var han overvektig. Lat. Veldig rolig.

– På en vanlig dag lå jeg nede i 3000 skritt.

I februar i fjor ble han trukket ut til å være med på et livsstilsprogram i regi av Rosenborg og Norges idrettshøgskole; EuroFIT. Det har som mål å få fotballsupportere sunnere og sprekere. Og gjerne litt slankere på kjøpet.

Det er et 12-ukers program, hvor de får veiledning og trening. Alt dette foregikk i Brakka på Lerkendal, med trenere fra Rosenborg. Det skulle vise seg å være motiverende for en Kjernen-supporter.

De fikk hver sin skritteller. Det var her Håvard først la inn innsatsen. Fra å ligge veldig lavt på antall skritt per dag, ble nå målet å komme opp i 11–12 000 skritt hver eneste dag. Løsningen ble å sette på klokka til halv seks hver dag, og gå en tur før han kjørte til jobben på Melhus, hvor han jobber i Melhusbanken.

Les om Lars Jonli: - I bedre form enn noensinne

20 kilo på 12 uker

Resultatene kom, og de kom fort.

– Formen ble så mye bedre. På de 12 ukene gikk jeg ned 20 kilo, forteller Håvard.

Etter hvert som føttene gikk fortere og fortere på turene, fikk han lyst til å løpe litt. Føttene lystret, og det begynte å bli gøy å løpe. Han meldte seg så på treningsgruppene for Støren- og Soknas lag til St. Olavsloppet. Det var en spent førstegangsreis som ble med dem på trening, men det gikk kjempebra. Så ble han spurt om å løpe en etappe for laget i løpet.

– Jeg lo litt, men tenke «ok».

Nå har vi kommet til juni 2016. Håvard ble med, fikk startnummer og stilte i løpetights. Det han aldri skulle trykke sine bein i.

– Det var kjempeartig. Og jeg ble ikke nådd igjen av budalingene, ler han.

Dermed hadde løpelysten våknet for fullt. I september sprang han halvmaraton på Trondheim Maraton. Nok en milepæl. En seig og lang en.

– Etter det å få barn, er det å fullføre halvmaraton det største jeg har opplevd. Det trillet snørr og tårer og alt da jeg kom i mål. Og mye svette, kommenterer han.

Få treningstips fra en personlig trener

Ikke gøy, men nødvendig

Rundt denne tiden bestilte han seg time hos personlig trener Emma Endal Hansen på Bjørgen Treningssenter. Hun husket en viss Håvard Melby fra før, og var forberedt på å virkelig måtte pushe en overvektig mann i treningssalen. Så møtte hun den løpekåte og nyslanke mannen i stedet.

Med Emma begynte Håvard med styrketrening.

– Jeg liker egentlig ikke å trene styrke så godt, men det må gjøres.

Sånn har det blitt. Treningen har blitt en naturlig del av livet.

Totalt har han gått ned 25 kilo. Og oppå der har det kommet mye mer muskler, som veier mer enn fett.

Håvard håper at han kanskje kan inspirere noen, som har det likedan som han hadde.

– Det er ikke så forbasket mye som skal til. Før var jeg en sofagris, som spiste sjokolade på tur til jobb. Og jeg kunne spise egg og flesk klokka halv elleve før jeg la meg. Uten å ha rørt meg noe som helst.

Små endringer

Han sier han aldri har telt kalorier. Men er bevisst på hva som går innom munnen. Han ser på pakken på matvaren. Velger fullkorn og magert kjøtt. Velger det fornuftige.

Budskapet er å ta små skritt. Ikke peise på med alt på en gang. Han begynte å gå, og begynte å spise frokost hver dag. Det gjorde han ikke før, men etter gåturen før jobb ble han jo naturlig nok sulten. Mer grønnsaker på tallerkenen til middags. Kuttet ut sjokoladen på tur til jobb. Og begrenset potetgull og godteri til fredag og lørdag.

– Jeg prøver å visualisere hva det betyr, det valget jeg tar: Ei plate med sjokolade er det samme som halve dagsbehovet for kalorier.

Håvard sier han spiser mer mat nå enn før, men at det er mer riktig mat.

Det var ikke første gangen Håvard prøvde å gjøre noe med formen og vekta. Siste gangen han forsøkte var vinteren 2014. Etter jul peiset han på. Det holdt til april, da var det ikke gøy lenger.

– Problemet da var at jeg spiste det samme fortsatt, fordi om jeg trente.

Han mener nøkkelen til at han denne gang lyktes, er de små skrittene. Gåtur. Frokost. Og så endte det i løpetights og maratonlyst.